ГоловнаСвіт

На "Фукусімі-1" стався витік радіоактивної води

Новий витік води з радіоактивним стронцієм через пробоїну в трубі очисної споруди виявлено в четвер на аварійній АЕС "Фукусіма-1",повідомила телекомпанія NHK.

На "Фукусімі-1" стався витік радіоактивної води
Фото: EPA/UPG

Витік стався через отвір у трубі цистерни, в якій зберігають вода після попереднього очищення від цезію. Через годину після виявлення витік зупинили. Компанія Tepco наразі не може сказати, скільки води потрапило в океан.

Наприкінці березня оператор станції - компанія Tepco - повідомив про витік 120 тонн радіоактивної води через прорив у тій самій трубі, тоді в море потрапило близько 80 літрів води, що містить радіоактивний стронцій. Перед тим витік трапився у грудні минулого року. Тоді частина води також потрапила в море.

Аварія на АЕС "Фукусіма-1" унаслідок цунамі 11 березня минулого року спричинила витік в атмосферу і морську воду.

Населені пункти в радіусі 20 кілометрів від станції і далі евакуювали і оголосили зоною відчуження.

Радіоактивний цезій виявили у воді і продуктах харчування. Протягом двох років влада префектури планує провести дезактивацію в районах, де рівень опромінення не перевищує 50 мілізивертів на рік. Для населених пунктів, де радіація вища від цієї позначки, уряд використовує термін "зона, куди ускладнено повернення жителів", конкретних планів щодо їхньої подальшої долі наразі не розроблено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram