ГоловнаПолітика

Льовочкін повважав, що критика міжнародних видавців не варта оприлюднення

Члени міжнародної делегації організацій, діяльність яких скерована на забезпечення свободи преси, висловили занепокоєння ситуацією з незалежністю ЗМІ в Україні.

Льовочкін повважав, що критика міжнародних видавців не варта оприлюднення
Фото: Макс Левин

Про це вони заявили під час зустрічі з головою Адміністрації Президента Сергієм Льовочкіним, повідомила Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП).

На зустрічі з Льовочкіним побували представники Всесвітньої асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA), Article 19, Freedom House, Фундації відкритого суспільства (OSF) і УАВПП, бесіда стала частиною дводенного циклу зустрічей з видавцями газет, телерадіомовниками й організаціями-представниками громадянського суспільства.

Підтримавши закон про доступ до інформації, а також виокремивши позитивний факт

створення робочої групи з питань свободи слова, члени міжнародної делегації висловили сподівання, що ці механізми працюватимуть виключно ефективно і прозоро, утім зауважили, що стурбовані через низку серйозних питань.

Зокрема, вони наголосили на високому рівні корупції в Україні та нестачі прозорості, які впливають на пресу, судову систему і суспільство загалом, на нестачі незалежності та плюралізму в телемовленні, на політизації висвітлення новин. За їхніми словами, в Україні часто трапляються випадки безкарності і недостатньо карають тих, хто тисне на медіа. Міжнародники вважають, що необхідно створити вільний інформаційний ринок, щоб преса була по-справжньому вільною і розвивалася.

"Одне із завдань уряду - сприяти формуванню такого середовища, в якому преса може розвиватися, залишаючись незалежною від впливу урядових, політичних та економічних важелів", - зазначив президент Всесвітнього форуму редакторів Ерик Б'єраєр. Він закликав Адміністрацію взяти під свій контроль виконання Україною міжнародних зобов'язань щодо питань свободи висловлювань і свободи преси.

Зі свого боку, Льовочкін зауважив, що Президент України прагне виконати свою обіцянку про створення громадського телебачення в Україні і докладає зусиль для просування законодавчого процесу. За його словами, уряд докладає зусиль для створення такої економічної системи, яка підтримувала б свободу ЗМІ, але члени делегації зауважили, що прогрес наразі недостатній, а кількість випадків порушень свободи медіа все зростає.

Учасники делегації також порушили питання про справу вбитого журналіста

Георгія Гонґадзе, яка залишається нерозкритою. Вони були розчаровані, коли почули, що розслідування у справі про замовника вбивства зайшло в глухий кут, і закликали до відкритості та прозорості процесу.

Нагадаємо, вчора сайт Президента Україна опублікував новину про зустріч Льовочкіна з видавцями-міжнародниками. У ній не було ані слова про критику, яка лунала під час цієї зустрічі - прес-служба Президента описала тільки позитивні нюанси бесіди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram