ГоловнаКультура

Десятинну хочуть відбудувати, всупереч рекомендаціям ЮНЕСКО

Інформацію про реконструкцію будівлі підтвердили декілька архітекторів.

Десятинну хочуть відбудувати, всупереч рекомендаціям ЮНЕСКО
Фото: Макс Левин

Усупереч міжнародним нормам, фундамент Десятинної церкви таємно готують до реконструкції. Цю інформацію підтвердили декілька архітекторів, зокрема головний столичний.

Тут нібито повинна з'явитися церква. Всі офіційні інстанції від такого будівництва відхрещуються. Але що саме планують звести на місці древньої кам'яної церкви часів Київської Русі, невідомо. Головний архітектор Києва Сергій Целовальник теж посилається на анонімні джерела, - пише ТСН.

Можу вам гарантувати, що на фундаменті Десятинної церкви нічого не буде збудовано

— Сергій Целовальник, головний архітектор Києва

Целовальник розповів: "Джерела мені повідомили, що вже на експертизі проект на будівництво церкви на місці фундаменту. Можу тільки сказати одне: моє управління і я особисто не давали ніяких містобудівних обмежень на таку діяльність". Утім на державну експертизу днями таки надійшов проект з її реконструкції - таку сенсаційну інформацію з власних джерел отримав столичний архітектор Георгій Духовичний. Незважаючи на це, замовником проекту, за документами, є саме столичне комунальне підприємство "Дирекція реставраційних і відновлювальних робіт". А виконавцем - архітектурна майстерня Юрія Лосицького.

Архітектор відмовився розповідати про власний проект: "Я взагалі не брав участі в конкурсі та проект у мене не з реконструкції, а з консервації. По коментарі звертайтеся до замовника", - розповів Лосицький. Найменш обізнаним виявився міністр культури Михайло Кулиняк. Він запевнив, що взагалі не в курсі останніх подій. "Ми не подавали жодного проекту на експертизу. Давайте я розберуся і дам вам відповідь", - розповів Кулиняк.

Сама ідея збудувати церкву на фундаменті Десятинної суперечить міжнародним правилам, запевняють архітектори. За нормами ЮНЕСКО, не можна зводити нову будівлю, якщо точно невідомо, якою була історична. Втім відсутність документації не завадила влітку впритул до фундаменту Десятинної звести кам'яну церкву Московського патріархату. Досі тут розміщувалася їхня дерев'яна капличка. Чиновники ще в серпні пообіцяли, що зупинять незаконне будівництво. Нині будівельники наводять останні штрихи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram