ГоловнаКультура
Спецтема
Гостиный двор

Фірташу і Бойкові довірили взятися за "Гостинний двір" у Києві

Одна з фірм реконструювала підстанцію, що постачає електрику для "Межигір'я".

Фірташу і Бойкові довірили взятися за "Гостинний двір" у Києві
Фото: Макс Левин

Перебудовувати Гостинний двір в торгово-офісний центр буде АТЗТ "Укрреставрація".

Як вдалося з'ясувати виданню "Дзеркало тижня", її власник - кіпрська компанія - заснована іншими кіпріотами, які в свою чергу володіють 25% акцій компанії "Укренергомонтаж". Саме ця фірма реконструювала підстанцію, що постачає електрику для "Межигір'я". А за нею стоять структури, що входять в орбіту Юрія Бойка і Дмитра Фірташа.

Півтора року тому компанія "Укренергомонтаж" виграла тендер в 540 млн грн на реконструкцію підстанції "Північна" в с.Нові Петрівці - саме там знаходиться "Межигір'я". Після цього компанія перемогла ще в шести тендерах на суму в 3,77 млрд грн.

До кінця 2010-го акціонерами "Укренергомонтажу" були кіпрський офшор Vorva investments limited і ТОВ "Політрейд". Одним з перших засновників "Політрейду" на початку 2000-х була Валентина Хара, пізніше вона стала однією з офіційних співзасновників компанії "Газтек" - тієї самої, що зараз збирає облгази на псевдоаукціонах Фонду держмайна і зносить їх в корзину Дмитру Фірташу.

Новими акціонерами "Укренергомонтажу" - за пару місяців до початку дощу тендерних мільярдів - стали кіпріоти, що отримали по 25% акцій Maximalema Limited, і фізособа Антон Чернецов.

Там будуть реалізовані проекти, яких до цього часу не було. Наприклад, це постійна присутність наших майстрів, художників, музикантів, відомих колективів, які будуть проводити там свої заходи. Причому щодня будуть постійно діючі виставки. Для нас ця тема дуже цікава, тому що ми на цьому хочемо робити акцент в частині розвитку туризму та збереження нашої культурної спадщини. Тому співпраця з Гостинним двором у міста буде дуже активна, і ми забезпечимо його реконструкцію в інтересах територіальної громади Києва.

— голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов

Він як засновник фігурує в багатьох фірмах. У більшості з них партнером Чернецова виступає лондонська фірма DV corporation limited (експерти відзначають, що раніше економічна преса називала її "материнською платою" для збірки компаній під брендом Юрія Бойка).

Стовідсотковим власником DV corporation limited є кіпрська фірма Vinox Investments Limited, власником останньої зареєстровано громадянина Росії Сергія Винокурова. Росіянин з такими самим ПІБ та ідентичним д.р. легко знаходиться і в Україні - це нинішній глава "Укртрансгазу", довголітній директор компанії Ostchem Ukraine (структури Дмитра Фірташа) Сергій Винокуров.

Ще більш цікавим власником інших 25% "Укренергомонтажу" стала кіпрська фірма Maximalema. Її засновники - кіпрські структури Heico Ventures Limited і Suzel Enterprises Limited (їх номінальні власники - місцеві громадяни).

У свою чергу ці самі компанії - Heico Ventures і Suzel Enterprises - заснували компанію Afidreko Holdings Limited. А саме вона і є власником АТЗТ "Укрреставрація", якій віддали Гостинний дім в "оренду для проведення реконструкції".

Крім того, зазначають експерти, варто згадати, що приватизація Гостинного двору була дозволена по черзі Кабміном, Верховною Радою та Київрадою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram