ГоловнаПолітика

У Києві російську мову не визнають регіональною

Міська влада обіцяє не порушувати теми двомовності.

У Києві російську мову не визнають регіональною
Фото: kmv.gov.ua

Київська міська адміністрація не буде порушувати питання про визнання російської мови регіональною в Києві.

Про це повідомив голова КМДА Олександр Попов на Громадянському форумі Києва у вівторок.

При цьому Попов нагадав, що ухвалення рішення про надання російській мові статусу регіональної належить до компетенції Київської міської ради, і закликав учасників форуму звернутися до столичних депутатів із відповідним зверненням щодо цього питання.

"Я думаю, що ваша авторитетна думка щодо цієї проблеми й офіційний запит у Київраду - це запорука того, що ніхто і ніколи не будуть це питання там порушувати, і таким чином ми щонайменше на найближчий час збалансуємо нашу об'єктивну думку про те, як повинно бути в Києві", - зазначив голова КМДА.

"Адже Київ - це не тільки політична столиця, не тільки адміністративний центр, це й культурна столиця України, і, безумовно, які тут можуть бути дискусії щодо української мови", - наголосив він.

У Київській мерії у вівторок проходить друге засідання Громадського форуму Києва, в якому беруть участь представники 104 підприємств і установ столиці, а також 127 громадських організацій.

Верховна Рада України затвердила ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня Президент України Віктор Янукович підписав його, а набув чинності закон 10 серпня. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Одеські обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська та Дніпропетровська обласні ради вже прийняли рішення про визнання російської мови регіональною. Крім того, кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 року підготувати та внести на розгляд кримських депутатів пропозицію щодо реалізації "мовного закону".

Угорська мова стала регіональною у місті Берегове (Закарпаття), а молдавська (румунська) - в селі Тарасівці Чернівецької області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram