ГоловнаПолітика

Ініціатори проведення київського референдуму приховують його справжню вартість

Ініціативу голови КМДА підтримали 334 тисячі киян.

Ініціатори проведення київського референдуму приховують його справжню вартість
Фото: EPA/UPG

У Києві зібрали підписи за проведення першого столичного референдуму.

Про це заявила автор та ведуча соціального ток-НЕшоу "Київський форум" Рена Назарова в ефірі програми 11 вересня.

"У столиці все-таки зібрали підписи за проведення першого столичного референдуму. 334 тисячі киян підтримали ініціативу голови КМДА, підписні листи вже в Київраді, тепер слово за міськими депутатами. Правда, дехто з них збирається в суді оскаржувати рішення про призначення референдуму, адже, на їхню думку, саме таким способом міська влада намагається легалізувати зміни в Генплан", - розповіла Назарова.

Гості студії зійшлися на думці про те, що референдум - це дієвий спосіб, який здатний відображати громадську думку, але виключно в умовах демократії. Крім того, у експертів і власне у самих киян викликає подив перелік питань, винесених на референдум.

"Перелік питань виглядає кон'юнктурно, перш за все, слід було б дізнатися у киян, чи згодні вони, що Києвом править призначена людина?! І чи хочуть вони, щоб вибори мера проводились в два тури", - заявила народний депутат України Ірина Геращенко.

Водночас заступник голови фракції "Удар" у Київраді Наталія Новак стверджувала, що з самого початку референдум фальшивий.

"Референдум може бути не тільки інструментом демократії, але й інструментом маніпуляцій", - підкреслила Новак.

Говорячи про громадську ініціативу з проведення референдуму, виконавчий секретар Громадського форуму Києва Марина Бурмака не змогла дати конкретну і вичерпну відповідь на питання про фінансування як самого референдуму, так і його підготовчої частини зі збору підписів і діяльності ініціативних груп.

Підбиваючи підсумки дискусії, Рена Назарова звернулася до ініціаторів проведення референдуму з проханням: "Давайте обговорювати питання, які виносяться на референдум не тоді, коли вже зібрано підписи, а тоді коли народжується проект Генплану і так з кожного питання".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram