ГоловнаСуспільствоЖиття

На Андріївському узвозі хочуть відкрити новий музей

Будинкам можуть надати статус пам'яток.

На Андріївському узвозі хочуть відкрити новий музей
Фото: Макс Левин

Художні майстерні на Андріївському узвозі, 18 мають шанс отримати статус пам'яток і перетворитися на Музей ювелірного мистецтва.

Із відповідною ініціативою до голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригінця звернулася небайдужа до долі Андріївського узвозу громада.

Про це повідомили в прес-службі депутата.

"Як мені стало відомо, саме у флігелі на Андріївському узвозі, 18 діяла знаменита ювелірна майстерня Йосипа Хомич Дитини, де виготовляли, крім іншого, церковні ритуальні речі для Києво-Печерської Лаври. Як на мене, питання про створення в цьому місці музею звучить значно привабливіше, ніж перспектива зведення чергової висотки", - сказав Бригинець.

Депутат додав, що 1879 року тут розміщувалася садиба, що належала купцю Дементію Жукову, потім - колезькому секретарю Якову Мощинському. З 1880 року власниками її була сім'я Ярославських. Відтоді в цьому будинку побувало чимало відомих людей. Внутрішні стіни біля його сходів були прикрашені панно художника І.Білібіна, який брав участь у розписі Володимирського собору.

Олександр Бригінець звернувся в Департамент національної культурної спадщини та до Головного управління охорони культурної спадщини КМДА з вимогою провести історичну та культурну експертизу будинків на Андріївському узвозі, 18.

"Якщо експертиза підтвердить свідчення про цінність цих будівель, то це зробить неможливим їх знищення і запустить механізм надання їм статусу пам'яток", - пояснив Бригінець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram