ГоловнаКультура

Компанія Ахметова розпочала підготовку до реконструкції київського ЦУМу

Відкриття універмагу заплановано на 2015 рік.

Компанія Ахметова розпочала підготовку до реконструкції київського ЦУМу
Фото: Lb.ua

Компанія ЕСТА Холдинг розпочала підготовчі роботи до проекту реконструкції київського ЦУМу з реставрацією його головних фасадів.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Роботи виконують фахівці найбільшої європейської будівельної компанії Strabag.

У рамках підготовчих робіт демонтували технічно застаріле й непридатне для подальшої експлуатації інженерне обладнання. Йдеться про електрообладнання (дроти, світильники, розподільні щити), вентиляційне обладнання, встановлене в 1970-х, системи пожежної безпеки, що були в аварійному стані, системи водопостачання, каналізації та теплопостачання.

"Для демонтажу зазначених інженерних систем зняли обшивку стін, стель і колон. Також демонтували технічно застарілі ліфти і ескалатори та розібрали частину перегородок в аварійному стані. Щоб виключити ймовірність просідання внутрішнього двору, укріплено аварійний підвал будинку. Найхарактерніші елементи інтер'єру ЦУМу, такі як мармурові сходи, розібрали та законсервували для подальшого використання в інтер'єрі реконструйованого універмагу", - повідомляє компанія.

Зараз комплекс підготовчих робіт наближається до завершення, триває робота з організації майбутнього будівельного майданчика, зокрема, підготовка до встановлення паркану, регулярно вивозять сміття і прибирають територію.

"Ми хочемо якомога швидше відкрити оновлений ЦУМ киянам і повернути універмагу статус головного магазину країни. Саме тому ми почали підготовчі роботи паралельно з узгодженням проекту реконструкції", - зазначив Максим Громадцов, виконавчий директор ЕСТА Холдингу.

Зараз проект реконструкції ЦУМу узгоджують в Управлінні охорони пам'яток та культурної спадщини КМДА, Міністерстві культури України й інших уповноважених органах.

Також проект доопрацьовують з урахуванням зауважень, отриманих після схвалення проекту реконструкції на Містобудівній раді Києва. Зокрема, допрацьовується доцільність використання скла на верхніх поверхах будівлі. Після цього й після отримання всіх необхідних узгоджень проект передадуть на державну експертизу. Роботи безпосередньо з реконструкції київського ЦУМу зможуть розпочати лише після її проходження.

Нагадаємо, що проектом реконструкції ЦУМу передбачено збереження історичного фасаду будівлі. Відкриття реконструйованого універмагу назначено на початок 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram