ГоловнаСуспільствоЖиття

Сьогодні в Києві розкажуть про революційне мистецтво

У Фундації ЦСМ відбудеться презентація альманаху "Р'Eволюційне мистецтво"

Сьогодні в Києві розкажуть про революційне мистецтво
Фото: Art Ukraine

Проект "Р'Eволюційне мистецтво" створено з метою проаналізувати мистецтво як незвичний інструмент відображення суспільної думки. Мистецтво тут виступає в ролі медіа, що висвітлює соціально-політичні події в країні.

"Альманах - фінальна частина проекту, але не виключено, що проект може в подальшому переродитися в іншу форму, - розповіла в коментарі LB.ua куратор проекту Катерина Радченко. - У цьому проекті складно підбивати підсумки, оскільки питання не вичерпано, й ми зробили лише мінімальну спробу висвітлити існуючі практики-приклади й актуалізувати питання. На сьогодні, яскравим прикладом є арт-акції (Український дім, Гостинний двір тощо)".

На думку Катерини, динаміка соціально-політичної функції мистецтва безпосередньо залежить від подій у країні: "Тільки-но політика зачіпає зону комфорту художника, він починає діяти".

Першим етапом проекту була міжнародна конференція в Києві, яка відбулася в квітні 2011 року. Конференція зібрала художників, мистецтвознавців, журналістів, науковців і критиків із країн, де відбувалися значні соціальні протести - з Чехії, Угорщини, Румунії, Польщі, Грузії, Україні, Сербії, Білорусі. Всі вони брали участь у дискусії та аналізі того, яким чином мистецтво працює в посттоталітарний і перехідний період.

Другий етап проекту "Р'Eволюційне мистецтво" - виставка робіт сучасних художників з України, Грузії, Білорусі, Чехії та Румунії, яка відбулася в жовтні 2011 року в Європейському домі (Тбілісі, Грузія).

Альманах, який буде представлено в середу, 11 липня, о 19:00, куратором проекту Катериною Радченко, зібрав тексти учасників конференції та документацію художніх проектів художників-учасників із Білорусі, Грузії, Сербії, Румунії, Чехії, Угорщини, Польщі та України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram