ГоловнаКультура

Велосипедисти вимагають змінити під них будівельні норми та правила дорожнього руху

Сьогодні столичні велосипедисти пікетували Адміністрацію Президента, ВР і Кабмін.

Велосипедисти вимагають змінити під них будівельні норми та правила дорожнього руху
Фото: velostan.ru

Нормативні документи, які сьогодні регламентують розвиток велоруху в Україні - застарілі і недосконалі, заявила на акції координатор Асоціації велосипедистів Києва Ірина Бондаренко.

За її словами, Правила дорожнього руху фактично криміналізують велосипедиста, змушуючи його рухатися тільки велодоріжкою, навіть якщо нею неможливо проїхати. Тому якщо велосипедист вирішує об'їхати перешкоди, він змушений порушувати ПДР.

"Ще одним із прикладів недосконалості законодавства, але далеко не єдиним, є те, що державні будівельні норми передбачають лише один тип велосипедної інфраструктури - велодоріжка, через що на більшості українських вулиць неможливо облаштувати пересування велосипедистів", - розповіла Ірина Бондаренко. Також, за її словами, за ПДР, велодоріжками також повинні користуватися водії мопедів, які рухаються набагато швидше від велосипедистів. "Отже, ПДР фактично створюють додаткові небезпеки для велосипедистів", - упевнена Бондаренко.

Вона розповіла, що представники столичної велоспільноти вимагають, щоб влада розробила комплексні держпрограми розвитку цього виду транспорту, а також розробила і внесла зміни в Державні будівельні норми і Правила дорожнього руху.

Представники Асоціації велосипедистів Києва запевняють, що до зміни законодавства необхідно залучити іноземних експертів і представників велоспільноти, також у профільних міністерствах слід створити робочі групи.

Відповідну петицію мітингувальники передали сьогодні в АП, громадські приймальні Верховної Ради і Кабміну. Петицію підписали більш ніж тисяча велосипедистів з усієї України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram