ГоловнаЕкономікаДержава

Комітет Ради рекомендував надати "Укрпошті" функції банку

НБУ не підтримує цей законопроєкт і закликає не приймати його.

Комітет Ради рекомендував надати "Укрпошті" функції банку
Фото: РБК

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти в другому читанні та в цілому законопроєкт №2788-д про перетворення "Укрпошти" в "поштовий банк".

Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Відзначають, що НБУ не підтримує цей законопроєкт і закликає не приймати його.

"Національний банк не підтримує прийняття зазначеного законопроєкту. Ми вважаємо, що "Укрпошта" має бути залучена до надання фінансових послуг громадянам. Але не передбачених законопроєктом чином", - ідеться в повідомленні.

На думку НБУ, у законопроєкту 2788-д є дві альтернативи: законопроєкт "Про платіжні послуги", який дозволить усім поштовим операторам відкривати і вести платіжні рахунки; "Укрпошту" можна залучити до надання фінпослуг через агентську схему з банками (державними чи приватними).

Нагадаємо, в травні Рада підтримала в першому читанні законопроєкт 2788-д. Він передбачає, що національний оператор поштового зв'язку отримає право надавати послуги з відкриття та обслуговування поштових рахунків і окремі фінансові послуги в порядку, встановленому Національним банком України. Вклади на поштових рахунках будуть гарантуватися так само, як і на банківських рахунках.

Поштові рахунки зможуть використовуватися для зарахування пенсій, заробітної плати, соцдопомоги від держави, доходу від торгівлі. Також "Укрпошта" зможе проводити розрахункові банківські операції, обмінювати валюту, випускати платіжні карти.

Національний банк раніше неодноразово виступав проти створення "поштового банку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram