ГоловнаЕкономікаБізнес

До Києва на страйк почали з'їжджатися шахтарі (оновлено)

Герус вважає, що це Ахметов шантажує державу.

До Києва на страйк почали з'їжджатися шахтарі (оновлено)
Фото: facebook.com/MykhailoVolynets

У вівторок, 30 червня, в Києві почнеться безстрокова акція протесту шахтарів.

Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України, народний депутат Михайло Волинець в фейсбуці

За його словами, співробітники підприємств "Мирноградвугілля", "Добропіллявугілля" і "Селідоввугілля" вже виїхали до столиці. Їх вимоги включають погашення боргів із зарплати на державних шахтах (622,5 млн гривень станом на 24 червня), заборона на імпорт вугілля газових марок з Росії та Білорусі, відновлення роботи блоків ТЕС, які в минулі роки перевели з антрациту на газове вугілля і інше.

Однією з вимог нібито є звільнення глави енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса і залучення його до кримінальної відповідальності "за розвал енергетичної галузі України".

Сам Герус назвав цей страйк "Фортецею-2", натякаючи на те, що за нею стоїть Рінат Ахметов. У 2015 році депутат Верховної Ради Мустафа Найєм опублікував так званий план "Фортеця", який нібито був спрямований на збереження монополії ДТЕК Ахметова і передбачав шантаж влади за допомогою шахтарських протестів.

"На цьому тижні в Києві можуть бути страйки шахтарів. Офіційно позиціонуються вони як страйки шахтарів державних шахт, але насправді це не зовсім так. За наявною інформацією, основна кількість шахтарів буде їхати з шахт ДТЕК, а саме «ДТЕК Добропіллявугілля»", - написав Герус у фейсбуці.

Оновлення. ДТЕК Енерго спростовує звинувачення в організації протестів шахтарів.

"ДТЕК Енерго не був і не є організатором акцій протесту шахтарів. Публічні звинувачення на адресу ДТЕК Енерго з боку голови комітету ВР України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг А. Геруса – це використання державної влади в особистих цілях для тиску на приватний бізнес, а також нехтування стратегічними державними інтересами", – йдеться в заяві компанії. 

Нагадаємо, що 17 червня Кабмін зробив вугілля основним паливом для ТЕС, чим поставив під удар державне підприємство "Центренерго".

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював на ДТЕК (один з основних виробників вугілля в Україні), заявив, що це рішення збереже близько 20 тисяч робочих місць у вугільній галузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram