ГоловнаЕкономікаДержава

Внаслідок впровадження RAB-регулювання країна отримає мільярди інвестицій, - директор енергопрограм Центру Разумкова

Це, на думку експерта, дозволить створити робочі місця не тільки на підприємствах розподільних мереж, а й на заводах виробників обладнання.

Внаслідок впровадження RAB-регулювання країна отримає мільярди інвестицій, - директор енергопрограм Центру Разумкова
Фото: Энергореформа

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко заявив, що імплементація RAB-регулювання для операторів розподільних мереж позитивно позначиться на економіці України - дозволить залучити багатомільярдні інвестиції протягом 10 років. Про це повідомило інтернет-видання Дело.ua.

"Впровадження RAB-регулювання дозволить залучити значно більше інвестицій, ніж зараз, йдеться мільярди доларів до 2030 року. Це дозволить створити робочі місця не тільки на підприємствах розподільних мереж, а й на заводах виробників обладнання. Збільшаться надходження до держбюджету. З'явиться альтернатива ОВДП, якої раніше не було, але ж краще вкладати кошти в конкретні інвестпроєкти, і все це стане доступно з впровадженням RAB", - зазначив Володимир Омельченко.

На його думку, імплементація RAB-регулювання вплине на рівень надійності енергопостачання. "І головне - покращиться енергопостачання, показник, який характеризує якість енергопостачання, зараз Україна на останньому місці за цим показником, а за умови впровадження RAB вийде на середній рівень. Це дозволить здешевити під'єднання до енгергомереж, що важливо інвесторам", - наголосив експерт.

За його словами, країна з надійним енергопостачанням - однозначно приваблива і для внутрішніх, і для зовнішніх інвесторів. "Ніхто не буде вкладати в промисловість і відновлювані джерела енергії, якщо країна не має надійного енергозабезпечення", - вважає Омельченко.

Нагадаємо, українські та міжнародні експерти висловилися про необхідність впровадження в Україні стимулювального тарифоутворення за європейською моделлю. На думку ЕВА, під час впровадження нової моделі варто враховувати міжнародний досвід країн, де успішно введено RAB-регулювання, а саме - уникнути розподілу бази активів на нову і стару і впровадити єдину ставку, що дорівнює середньозваженій вартості капіталу - WACC. На думку Ernеst & Young, ставка WACC також є економічно доцільною і робить обленерго привабливим і зрозумілим для будь-якого інвестора, що важливо для Фонду держмайна, який чекає RAB-тариф для запуску приватизації державних обленерго. Раніше Міненерго закликало Регулятора під час впровадження RAB-тарифу спиратися на рекомендації учасників ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram