ГоловнаЕкономікаДержава

Судновласник затриманого за розлив пальмової олії в порту "Південний" судна звернувся з відкритим листом до Зеленського

Компанія вимагає від керівництва України відреагувати на дії ексглави Держекоінспекції Єгора Фірсова.

Судновласник затриманого за розлив пальмової олії в порту "Південний" судна звернувся з відкритим листом до Зеленського
Фото: facebook.com/egor.firsov

Директор компанії "Марино Шиппінг", судновласника судна "Stavanger", оштрафованого Держекоінспекцією за розлив пальмової олії в Чорному морі, Кенні Бех Ханг Чуй передав відкритого листа, адресованого Володимиру Зеленському, в якому поскаржився на свавілля Держекоінспекції та Одеської прокуратури, і заявив про готовність надати всі матеріали антикорупційним органам. Лист опублікував "Цензор.Нет".

Кенні Бех Ханг Чуй стверджує, що судно було незаконно арештоване і затримане керівництвом порту Південний.

"У всьому світі розлив харчової олії під час перевалки вантажу є досить поширеною ситуацією. Передбачені керівні положення і механізми врегулювання добре складені в міжнародних морських чартерних протоколах, за допомогою яких страхові компанії і судновласники оцінюють і вирішують проблему шляхом вжиття заходів щодо виправлення становища або компенсації, залежно від обставин. Ці протоколи не передбачають затримання судна в таких ситуаціях, оскільки визнано, що затримання могло б заподіяти надмірну шкоду бізнесу", - йдеться в листі.

Глава компанії стверджує, що розлив олії, яка безпечна для людського споживання, "не заподіяла шкоди морській флорі і фауні". До того ж, вона "була локалізована боновими загородженнями, що оточували судно, і загальний обсяг забруднення був витягнутий".

Крім того, голова сінгапурської компанії назвав звинувачення колишнього голови Державної екологічної інспекції Єгора Фірсова про корупцію і незаконний вплив на український уряд образливими.

"Ці абсолютно необґрунтовані і невиправдані зауваження, які завдали шкоди репутації нашій компанії і нашої країни, Сінгапур. Сінгапур займає високе положення з точки зору нетерпимості до будь-яких видів корупції, тому ці зауваження не були сприйняті позитивно представниками уряду Сінгапуру і спонукали Посла з особливих доручень Сінгапуру з Україною втрутитися", - йдеться в листі. Такі висловлювання, на думку компанії, можуть негативно позначитися і на міжнародному іміджі України.

Кенні Бех Ханг Чуй назвав брехнею сказане Фірсовим. Він закликав президента Володимира Зеленського втрутитися в ситуацію і дати його діям правову оцінку.

"Пан Фірсов вдався до наклепницької, зневажливої, неетичної і непрофесійної поведінки, що завдало матеріальної і репутаційної шкоди нашій компанії, а також заплямувало суверенну репутацію Сінгапуру, прохання виправити і відновити репутацію України як справедливої і дружньої для інвесторів країни в очах всього світу", - йдеться у відкритому листі.

Нагадаємо, 30 квітня судно "Stavanger" зайшло в акваторію порту Південний для розвантаження пальмової олії. Під час розвантаження стався аварійний розлив вантажу. Судновласнику виставили штраф в розмірі 65 мільйонів гривень. Також Єгор Фірсов заборонив вихід судна з порту до його сплати. Пізніше стало відомо про звільнення Фірсова з посади голови Держекоінспекції. Він пов'язав це із затриманням судна, а також з тим, що "за "Stavanger" занесли". Незабаром судно відпустили, але штраф, за словами Єгора Фірсова, не було сплачено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram