ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ визнав дії ДТЕК на Бурштинському енергоострові зловживанням монополією

Ціни на електрику в 2019 році були завищені.

АМКУ визнав дії ДТЕК на Бурштинському енергоострові зловживанням монополією
Фото: dtek.com

Антимонопольний комітет вважає, що ДТЕК Ріната Ахметова зловживав монопольним становищем на Бурштинському енергоострові у 2019 році.

Про це йдеться в попередніх висновках, зроблених АМКУ за результатами розпочатого в жовтні 2019 року розслідування.

Комітет встановив, що група ДТЕК у складі компаній "ДТЕК Західенерго" і "Д.Трейдінг" у липні-жовтні минулого року займали монопольне становище на регіональному ринку комерційного продажу електроенергії й балансування в години як мінімального, так і максимального навантаження в торговельній зоні острова "Бурштинської ТЕС".

Фото: amcu.gov.ua

З кінця липня компанія "ДТЕК Західенерго" скорочувала обсяги пропонованої електроенергії в години мінімального навантаження, що призводило до зростання обсягів продажів на ринку за вищими для споживачів цінами.

У липні-жовтні компанія встановлювала на ринку "на добу вперед" у години максимального навантаження завищені й економічно необгрунтовані ціни на продаж електричної енергії.

Комітет визнав, що такі дії відповідача були б неможливі за умов існування конкуренції на ринку, а отже, мова йде про зловживання монопольним становищем.

Конкуренцію "ДТЕК Західенерго" могла би скласти електроенергія із сусідніх європейських країн, перш за все Словаччини, де вона була значно дешевша. Але "Д.Трейдінг" Ахметова викуповував більшу частину пропускної здатності за напрямком Словаччина-Україна, що обмежувало імпорт. Тобто "ДТЕК Західенерго" міг диктувати свої умови всьому ринку.

У "ДТЕК Західенерго" і "Д.Трейдінгу" є місяць на формування своєї позиції. Якщо комітет остаточно визнає факт порушення, компанії будуть оштрафовані на суму до 10% від їхньої виручки за останній рік.

Нагадаємо, що Бурштинський енергоострів – це особлива зона на заході України в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Історично склалося, що ця територія об'єднана з європейськими енергосистемами, але відключена від "материкової" України. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram