ГоловнаЕкономікаДержава

Державний Енергоатом недоотримує понад $1 млн в день, гроші перетікають до приватних енергокомпаній, - Нагорняк

На сьогодні з 15 атомних енергоблоків в Україні працює 10, з яких 5 - з обмеженнями.

Державний Енергоатом недоотримує понад $1 млн в день, гроші перетікають до приватних енергокомпаній, - Нагорняк
Фото: glavcom.ua

На засіданні Погоджувальної ради Верховної Ради України від 1 червня народний депутат Сергій Нагорняк вніс пропозицію викликати в парламент для звіту т.в.о. міністра енергетики Ольгу Буславець. Нардеп повідомив, що під час травневих візитів на Запорізьку та Рівненську АЕС співробітники станцій цікавилися, чому на українському енергоринку частка дешевої державної атомної електроенергії зменшується, а дорожчої і неекологічної теплової генерації - збільшується.

"На сьогодні з 15 атомних енергоблоків в Україні працює 10, з яких 5 - з обмеженнями, - повідомив Сергій Нагорняк. - За добу НАЕК Енергоатом недовиробляє 68 мільйонів кв/год електроенергії. Тобто більш ніж мільйон доларів недоотримує державна компанія. Ці гроші перетікають у руки приватних теплових енергокомпаній".

Сергій Нагорняк запропонував, щоб парламент заслухав пояснення Ольги Буславець про те, чому прогнозний енергобаланс створено несправедливим стосовно державної компанії, на користь приватних. У проєкті рішення Верховної Ради за підсумками т.в.о. міністра нардеп запропонував доручити Міненерго негайно переглянути енергобаланс на користь державної атомної генерації.

Крім того, предметом звіту т.в.о. міністра енергетики можуть стати переговори уряду з інвесторами сонячної і вітрової генерації про зниження тарифу.

"На сьогодні питання щодо сонячної і вітрової генерації не врегульовано, а це найдорожча генерація, яка в нас є. Питання не вирішується не перший місяць. А ми чуємо тільки обіцянки", - заявив народний депутат Сергій Нагорняк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram