ГоловнаЕкономікаДержава

Приватна компанія обвалює ціни на електроенергію, - НКРЕКП

У компанії розповіли про вжиті заходи.

Приватна компанія обвалює ціни на електроенергію, - НКРЕКП
Фото: telegraf.com.ua

На біржовому сегменті ринку електроенергії (ринок "на добу наперед") спостерігаються маніпуляції, що призводять до обвалу ціни електроенергії.

Про це йдеться в заяві на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

За версією НКРЕКП, таке падіння ціни носить "явно штучний характер", оскільки не відображає фактичного попиту та пропозиції електроенергії в енергосистемі України. Національна комісія проаналізувала ситуацію й дійшла висновку, що ціновий провал на ринку був спричинений діями групи компаній ДТЕК, які суттєво скоротили закупівлі електроенергії на ринку "на добу наперед".

Водночас в останні дні в ЗМІ розпочата цілеспрямована інформаційна кампанія щодо дискредитації дій НКРЕКП, які нібито призвели до обвалу ціни та кризи в енергетиці.

"Чітко простежується чорна піар-кампанія щодо деяких членів НКРЕКП, яка носить відверто замовний характер, а звинувачення, які висловлюють деякі політики та "експерти", є наклепом. Зокрема щодо дій члена НКРЕКП Д. Коваленка, який займає професійну та збалансовану позицію, але яка може не влаштовувати деяких учасників ринку", – зазначає комісія.

Зазначається, що всі рішення НКРЕКП приймаються колегіально, з обговоренням, враховуючи зауваження учасників ринку та споживачів. Члени НКРЕКП не можуть бути лояльними до будь-яких фінансово-промислових груп, а збалансовують інтереси виробників, постачальників та споживачів електроенергії, зокрема, в умовах кризи, спричиненої COVID-19, для збереження енергосистеми країни.

Враховуючи масштабну кампанію щодо дестабілізації ринку, на наступне засідання НКРЕКП винесено проєкт рішення щодо визначення мінімальних цін на ринку "на добу наперед" на рівні 980 грн/МВт у денний період та 567 грн/МВт у нічний період. Це допоможе стабілізувати цінову ситуацію на ринку, якщо деякі учасники будуть продовжувати розпочату кампанію.

НКРЕКП заявила про намір найближчим часом з Антимонопольним комітетом України здійснити заходи реагування щодо дій учасників ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram