ГоловнаЕкономікаДержава

Мінекоенерго пропонує скасувати пільгові 100 кВт-годин для населення, щоб платити "зеленим", - ЗМІ

Президент нібито відкинув меморандум.

Мінекоенерго пропонує скасувати пільгові 100 кВт-годин для населення, щоб платити "зеленим", - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

В.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець ініціювала скасування пільгового тарифу на електроенергію за перші 100 кВт-годин для населення з 1 жовтня 2020 року, щоб забезпечити оплату «зеленого тарифу» виробникам сонячних і вітрових електростанцій. Про те повідомив Бізнес Цензор з посиланням на свої джерела в Мінекоенерго і проєкт Меморандуму про взаєморозуміння з інвесторами сонячних і вітрових електростанцій, який опинився у розпорядженні редакції.

Згідно з проєктом меморандуму, від скасування пільгового тарифу для населення з 1.10.2020 Мінекоенерго розраховувало додатково зібрати з населення на енергоринок 3,1 млрд. грн. У річному обчисленні населення повинно було б заплатити 11,6 млрд. грн. Таким рішенням Міненерго фактично пропонує зібрати з населення кошти, необхідні для оплати "зеленим". Крім того, додаткові витрати передбачається перекласти на промисловість і підняти тариф Укренерго.

За інформацією Бізнес Цензора, проєкт меморандуму був представлений президенту Володимиру Зеленському, однак він відмовився його затвердити.

Фактично це означає, що Міненерго не змогло домовитися з виробниками «зеленої» електроенергії про умови, що дозволяють подолати кризу в енергетиці. Новий проєкт меморандуму не відповідає початковим обіцянкам Міненерго і передбачає - для виробників сонячної електроенергії зниження тарифу на 15% (замість 25%), а для виробників вітрової електроенергії на 7,5% (замість 12,5%).

Нагадаємо, «зелена» генерація виробляє 8% електроенергії, при цьому на частку альтернативної енергетики припадає 26% всіх платежів в системі. В Україні тариф для виробників електроенергії найвищий в Європі і становить 4,27 грн, для порівняння атомна генерація продає е/е по 57 коп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram