ГоловнаЕкономікаДержава

Треба вирішувати імпорт електроенергії для забезпечення конкуренції, - глава НКРЕКП

Валерій Тарасюк виступає за скасування обмежень.

Треба вирішувати імпорт електроенергії для забезпечення конкуренції, - глава НКРЕКП
Валерий Тарасюк
Фото: censor

Обмеження імпорту електроенергії в Україні є тимчасовим заходом, який після подолання кризи, пов'язаної з COVID-19, повинна бути скасована. Про це заявив глава НКРЕКП Валерій Тарасюк в інтерв'ю Бізнес Цензору.

«Ми дивимося на імпорт як на елемент конкурентного середовища. Міра за його обмеження була викликана виключно кризою в зв'язку з пандемією COVID-19. Він унікальний. Сподіваємося, що за наше життя він не повториться, - зазначив Валерій Тарасюк. - Після подолання кризи я вважаю за необхідне вирішувати імпорт для забезпечення конкуренції. Особливо це важливо для нашого висококонцентрованого ринку генерації (НАЕК "Енергоатом" і ДТЕК Ахметова виробляють близько 80% електроенергії в країні)».

Найбільшими імпортерами електроенергії в другому півріччі 2019 року були компанії «Д.Трейдинг» (входить в енергохолдинг ДТЕК, компанія імпортувала 830,6 млн кВт-год, частка поставок у загальному обсязі імпорту становила 30,8%), «ЕРУ Трейдинг» (718,5 млн кВт-год, 26,6%), «ДЕ Трейдинг» (374,6 млн кВт-год, 13,9%), «Джен Ай Київ» (247,9 млн кВт-год, 9 2%) і «Юнайтед Енерджі» (209,3 млн кВт-год, 7,8%).

За даними НЕК «Укренерго», всього в другому півріччі 2019 р в Україну було імпортовано 2,7 млрд кВт-год, що в загальному балансі становило 1,7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram