ГоловнаЕкономікаБізнес

Підприємці закликають ветувати закон про "податковий терор"

Основний аргумент - закон приймали до епідемії.

Підприємці закликають ветувати закон про "податковий терор"
Фото: dzvin.org

Підприємці закликають Зеленського ветувати закон про «податковий терор»

Спілка українських підприємців закликає президента України Володимира Зеленського не підписувати законопроєкт № 1210 та повернути його на доопрацювання парламенту.

Про це йдеться у відповідній заяві на сайті СУП.

«В умовах назріваючої економічно-фінансової діяльності значна кількість податків та зборів не буде сплачена до державного бюджету й тому набрання чинності законопроєкту може мати негативні наслідки для ділової активності», – йдеться в документі.

Експерти організації застерігають, що частина нововведень, передбачених законопроєктом, суттєво збільшують фіскальний тиск на підприємців та можуть негативно вплинути на умови ведення бізнесу в Україні.

Серед норм, на вилученні яких із документу наполягають підприємці, розширення прав контролюючих органів, ускладнення правил оподаткування, запровадження безпрецедентних механізмів контролю для іноземних компаній тощо.

Водночас, Рада підприємців при КМУ звернулася до голови Виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі з проханням звернути увагу Президента України на можливі ризики для економіки України в разі набрання чинності проєкту закону №1210.

У зверненні наголошується, що в умовах економічної кризи, спричиненої розповсюдженням вірусу COVID-19 у світі, а також введенням заборони для деяких суб’єктів господарювання на провадження своєї діяльності значна кількість податків та зборів не буде сплачена до державного бюджету через обмежувальні заходи тому підписання законопроєкту №1210 може мати катастрофічні наслідки для економіки нашої держави.

Експерти акцентують, що законопроєкт № 1210 розробляли та голосували до початку економічної кризи та пандемії, що суттєво вплинуло на значну кількість запропонованих ним змін, тому реалізація суперечливих норм не відповідає економічним реаліям, що склалися в сьогоднішніх умовах.

Нагадаємо, 16 січня 2020 року парламент схвалив у другому читанні та в цілому скандальний законопроєкт №1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

У Раді підприємців при Кабінеті Міністрів України назвали законопроєкт №1210 «податковим терором».

Категорично проти цього законопроєкту виступили всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – у т. ч. Європейська Бізнес-Асоціація, Американська торговельна палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram