ГоловнаЕкономікаДержава

У Мінекоенерго заявили, що питання імпорту електроенергії для України неактуальне

"Україна має значний профіцит електроенергії, і така ситуація буде зберігатися в найближчі роки".

У Мінекоенерго заявили, що питання імпорту електроенергії для України неактуальне
Фото: facebook.com/minecoenergy

В.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець обговорила з міністром енергетики Литви Жигімантасом Вайчюнасом перспективи співпраці.

Про це повідомила пресслужба Мінекоенерго.

Буславець зазначила, що Україна має значний профіцит електроенергії, і така ситуація буде зберігатися в найближчі роки.

"Тому питання імпорту електроенергії з інших країн не є актуальним", - підкреслила вона.

Буславець зазначила, що зараз Україна здійснює технічні та юридичні кроки з метою синхронізації енергосистеми України з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E), і це визначає її вектор руху в контексті енергетичної співпраці з сусідніми країнами. В.о міністра додала, що для України цікавий досвід Литви з інтеграції в ENTSO-E.

Сторони також обговорили питання диверсифікації джерел і маршрутів поставок природного газу, в тому числі з можливістю використання литовського LNG терміналу, і домовилися тісніше співпрацювати між українськими та литовськими операторами ГТС.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що Міненерго розробило новий енергетичний баланс України для подолання кризи в енергетиці.

У грудні минулого року Верховна Рада заборонила імпорт електроенергії з Росії за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку. При цьому, щоб уникнути надзвичайних ситуацій в енергетичній системі, Кабміну було надано право тимчасово скасовувати заборону. Так, 1 жовтня 2019 року Україна відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ. Імпорт рівним графіком потужністю 100 МВт здійснювало ТОВ "Юнайтед Енерджі".

Раніше, у вересні 2019 року, Україна почала імпорт електроенергії з Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram