ГоловнаЕкономікаДержава

Євросоюз увійшов у найглибшу рецесію у своїй історії

Обвал європейської економіки може сягнути 7,4%.

Євросоюз увійшов у найглибшу рецесію у своїй історії
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз увійшов у найглибшу рецесію у своїй історії. Обвал його економіки через пандемію коронавірусу в 2020 році може сягнути 7,4%.

Про це йдеться у весняному економічному прогнозі, оприлюдненому на сайті Європейської комісії.

Оперативні дані Єврокомісії показують, що карантинні заходи, введені у відповідь на поширення коронавірусної хвороби, різко скоротили економічну активність у Європі і привели її економіку в стан глибокого сну.

Зниження внутрішнього валового продукту в країнах-членах ЄС почалося в першому кварталі і досягне свого піку за підсумками другого кварталу. Потім, як передбачають, економіка почне відновлюватися за умови, що карантин буде пом'якшено, а пандемію вдасться взяти під контроль.

Проте скорочення ВВП Євросоюзу в цьому році буде набагато сильнішим, аніж під час світової фінансової кризи в 2009 році.

Скорочення ВВП станеться у всіх країнах Євросоюзу, а найбільше постраждає економіка таких країн, як Італія, Іспанія, Греція та Хорватія - там очікується падіння більше ніж на 9%. Найменше скоротиться економіка Польщі - на 4,3%.

Огляд Єврокомісії передбачає, що світовий ВВП упаде в 2020 році на 3,5%, а в 2021 році збільшиться на 5,2%.

Економіка США впаде на 6,5%, Великобританії - на 8,3%, Японії - на 5,0%. Китайський внутрішній валовий продукт, незважаючи на кризу, зросте, але тільки на 1%, зате в 2021 році очікується зростання на 7,8%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram