ГоловнаЕкономікаФінанси

Верховний Суд повернеться до справи про вклади Суркісів у ПриватБанку 18 травня

Рішення суду буде ключовим для подальших судових процесів.

Верховний Суд повернеться до справи про вклади Суркісів у ПриватБанку 18 травня
Фото: ukrfoto.com

Велика палата Верховного Суду призначила нову дату розгляду позову сім'ї Суркісів до Національного банку. Засідання відбудеться через два тижні, 18 травня.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Суркіси намагаються довести, що вони не є особами, пов'язаними з ексвласниками ПриватБанку, і на цій підставі скасувати конвертацію їхніх грошей у капітал ПриватБанку за процедурою bail-in.

Усього під bail-in потрапили гроші пов'язаних осіб (не тільки Суркісів) на загальну суму 29,4 млрд гривень.

Справа Суркісів - одна з ключових щодо ПриватБанку. Від неї залежить відновлення процесу з приводу оскарження націоналізації установи.

Попереднє засідання мало відбутися 27 квітня. Але тоді Велика палата Верховного Суду відклала розгляд справи у зв'язку зі зверненням до Вищої ради правосуддя і Офісу генпрокурора з приводу втручання в діяльність суддів, пов'язану з розглядом цієї справи.

Нагадаємо, на етапі роботи тимчасової адміністрації в ПриватБанку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in). Сім'ю Суркісів теж визнали інсайдерами. Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик (дружина Григорія Суркіса) - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс (батько братів Суркісів) - 44,8 млн гривень.

У травні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. У листопаді 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення і зобов'язав банк повернути гроші.

Під час розгляду цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс і Ігор Коломойський - акціонери в т. ч. телеканалу "1+1", що свідчить про зв'язок Суркіса з ПриватБанком, а тому і родичі Ігоря Суркіса вважаються пов'язаними з ПриватБанком особами.

Рішення на користь Суркісів означатиме, що всі, кого було визнано пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Від цього судового рішення залежить також розгляд націоналізації ПриватБанку в Шостому апеляційному адміністративному суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram