ГоловнаЕкономікаДержава

Польські і британські фермери вкрай зацікавлені в українських працівниках, - журналісти

Пік потреби припаде на кінець травня-червень.

Польські і британські фермери вкрай зацікавлені в українських працівниках, - журналісти
Урожай клублики на ферме Гляйдинген, Германия, 03 июня 2016.
Фото: EPA/UPG

Польські фермери дуже занепокоєні браком людей для збирання врожаю в цьому сезоні у зв’язку із пандемією коронавірусу. Про це розповіла референт філософського факультету Академії Ігнатіанум в Кракові, колишня українська журналістка Ольга Пакош під час онлайн-круглого столу: "Карантин у Європі: від Туреччини до Великобританії. Загальні підходи і регіональні особливості", організованого Інститутом Горшеніна.

“Для польських підприємців, особливо тих, які працюють в аграрному секторі, втрата української робочої сили – це дуже велика проблема. За останніми підрахунками понад 100 тисяч українців виїхали з Польщі і повернулись додому на час карантину. Зараз польські підприємці намагаються організувати не просто повернення цих заробітчан в Польшу, а вони на державному рівні пролобіювали постанову, яка дозволяє працювати заробітчанам без запрошення. Тобто, якщо раніше недостатньо було лише біометричного паспорту, а треба було ще й запрошення, то тепер на державному рівні постановою, яка стосується цього і називається «Антикризовий щит» (йдеться про  пакет законів для підтримки окремих секторів польської економіки, роботодавців та працівників, який набув чинності 1 квітня - ред.), ця вимога була скасована для того, щоб іноземцям, які працюють в Польщі продовжити автоматично законодавчо перебування. Всі пішли назустріч тільки для того, аби українці приїхали. Дуже багато українців задіяні в збиранні врожаю полуниці, яблук, також поляки активно вирощують спаржу, збір якої стартує в травні і для нього також дуже бракує людей”, - зазначила вона.

У той час у Великій Британії намагаються залучити до сільгоспробіт власних громадян, які через кризу опинилися без роботи. Проте лише п’ять з половиною тисяч британців з 35 тисяч бажаючих зголосилися інтерв’ю стосовно роботи на фермах, в той час, коли потреба складає 90 тисяч робітників, розповіла директорка Global Conferences (Лондон) та журналістка, Юлія Блажнова-Рекуха. Вона пов’язує таку невелику кількість людей, яких взяли на роботу, із тим, що рекрутингові агентства все ще чекають на заробітчан із Східної Європи, зокрема - із України.

“Сезон полуниці в нас - це травень і червень. Британія покриває всю країну, всі супермаркети власною полуницею. Працюють на зборі полуниці з середини 90-х років багато українців. І за 25 років це стало традиційним, що українці приїжджають працювати на англійську полуницю. Зараз ситуація така, що Британія потребує рук, на сільгосп роботи потрібно 90 тисяч людей на цей сезон. Оголосили про необхідність і закликали британців зголоситися і виходити самим на поля, бо Східна Європа не може приїхати через пандемію і локдаун. 35 тисяч анкет прийшло на цей заклик, і лише 5,5 тисяч робітників зголосилтся на інтерв'ю щодо роботи на фермах. Аграрії кажуть, що британці не хочуть виходити на поля, а британці кажуть, що на їхні анкети їм навіть не відповіли. Є припущення, що не хочуть залучати британців у повному обсязі на поля, тому що схема привозу робітників зі Східної Європи тоді порушується. Це літо буде дуже показовим – кого на полях буде більше, британців чи жителів Східної Європи, які приїхали на сезонні роботи. І в подальших роках розстановка на полях може змінитися на користь місцевих працівників”, - зазначила Юлія Блажнова-Рекуха.

Вона додала, що мінімальна оплата праці в Великій Британії на сьогодні складає £8,71 фунтів за годину, і ставка за роботу буде однаковою для жителів Британії і для заробітчан з інших країн. Ця сума є значною для східноєвропейців.

Фермери кажуть, що висока потреба буде з кінця травня-початку червня і без роботи ніхто з охочих не залишиться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram