ГоловнаЕкономікаДержава

Ексміністр ЖКГ назвав компромісним новий енергетичний баланс

"Профіцит енергії сягнув вже 12%".

Ексміністр ЖКГ назвав компромісним новий енергетичний баланс
Фото: Макс Левин

Новий енергетичний баланс - компромісне і правильне рішення Кабміну. Про це заявив міністр ЖКГ(2007-2010), народний депутат фракції "Батьківщина" Олексій Кучеренко.

"Рішення Кабінету Міністрів України про затвердження нового енергетичного балансу для забезпечення стабільної роботи енергосистеми країни - правильне, хоча і не просте. Насправді, сьогодні ніхто не позаздрить ні прем'єру Денису Шмигалю, ні новій главі Міненерго Ользі Буславець, які змушені ухвалювати рішення в авральному режимі для наведення порядку в галузі, яка розбалансована не перший день", - заявив він.

Ексміністр нагадав, що "наша енергетика така, яка вона є. І будувалася давно. Наша атомна енергетика не може працювати без вугільної. І навпаки. Вони не є альтернативними, а працюють, доповнюють одна одну. Тому в непростих умовах карантину і кризи необхідно було знайти базовий баланс за необхідними обсягами атомної електроенергії та вугільної. Підсумкове рішення Кабміну якраз компромісне", - наголосив він.

Кучеренко додав, що затверджений новий енергетичний баланс - це "результат знаходження балансу. Адже ми спостерігаємо різке падіння споживання і виробництва енергії. У нас на сьогодні профіцит енергії досяг вже 12%. Генерується більше, ніж нам потрібно. І насправді, на мій погляд, це катастрофа. На засіданні антикризового штабу я б радив розібратися в тому, чому досі не побудовані лінії електропередач для можливості експорту нашої електроенергії в Європу. Тоді взагалі б не було проблем. Зараз би наша атомна енергетика працювала на ЄС, продаючи за вигідними цінами. Тому ця локальна проблема виникла не сьогодні, а створювалася багато років. Зараз же її доводиться вирішувати в складних для країни умовах", - вважає він.

Нардеп повідомив що затверджений план Кабміну "обговорювався на нараді з президентом Володимиром Зеленським, що ще раз підтверджує непросту ситуацію. Значить треба було знайти компроміс і почути атомників, тепловиків, не зупинити вугільну галузь. Далі потрібно розуміти майбутній режим роботи цього ринку. Оскільки в умовах кризи і ці ринки повинні підтримуватися з боку держави. За моїми оцінками, на цьому етапі знайдено компроміс", - вважає він.

Нагадаємо, 28 квітня Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України затвердило новий прогнозний енергетичний баланс України на 2020 рік, який передбачає загальне зменшення споживання на 9,5%, до 138 млрд кВт/год.

Відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, прем'єр Денис Шмигаль наголосив, що новий енергетичний баланс отримав схвалення і сприятиме збереженню робочих місць.

"У сфері енергетики ситуація не проста. Але ми вже сьогодні розробили і затвердили оновлений енергетичний баланс країни і далі переходимо до швидких антикризових дій для того, щоб шахтарі мали роботу, для того, щоб енергетики мали роботу, для того, щоб сфера енергетики була абсолютним пріоритетом у сфері національної безпеки і стабільності роботи енергетичної системи нашої країни", - наголосив прем'єр.

Зокрема, новий енергобаланс має вирішити проблеми в окремих галузях енергетики. В атомній енергетиці - це регулярна зміна навантажень на блоки АЕС через падіння попиту, що є вкрай небезпечною, проведення ремонтних робіт на АЕС, які довгий час відкладалися. А також - оздоровлення фінансового стану НАЕК "Енергоатом". У вугільній енергетиці - вимушене призупинення роботи шахт і близько 40 тис. шахтарів, а також рекордна кількість вугілля на складах, яка сформувалася через збільшення імпорту вугілля і появу імпорту електроенергії, а також зменшення споживання.

У гідроенергетиці - істотне зменшення генерації (до 40%) через недостатньо високий рівень води в річках через нестачу опадів взимку і навесні.

Надалі міністерство планує ввести ще низку заходів, щоб запобігти ситуаціям: реформувати систему PSO, щоб НАЕК "Енергоатом" міг отримувати ринкову вартість за свою електроенергію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram