ГоловнаЕкономікаДержава

Fitch погіршив прогноз рейтингу України

Агентство прогнозує, що економіка України впаде у 2020 році на 6,5%.

Fitch погіршив прогноз рейтингу України
Фото: sostav.ru

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України на рівні B, але погіршило прогноз щодо нього з "позитивного" до "стабільного".

Про це повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на пресреліз Fitch.

Перегляд прогнозу України на "стабільний" показує значний вплив пандемії COVID-19 на зростання інфляції та фіскальні рахунки країни.

Підвищені макроекономічні та фіскальні ризики, пов'язані з цим безпрецедентним глобальним шоком, частково знівелюють поліпшення в Україні останніх років у справі зниження боргового тягаря, нормалізації перспектив зростання після геополітичних і економічних криз 2014–2015 років і зниження волатильності зростання.

Агентство прогнозує, що економіка України впаде у 2020 році на 6,5 % після зростання на 3,2 % у 2019 році, відображаючи пандемічний шок COVID-19 для світової економіки, заходи стримування та більш слабку валюту, яка впливає на інвестиції та приватне споживання. Споживанню також перешкоджатиме очікуване скорочення грошових переказів домашніх господарств (7,8 % ВВП у 2019 році).

Водночас Fitch вказує, що шок буде частково пом'якшений низькою залежністю України від туризму, більш диверсифікованим товарним експортом (включно з 40% сільськогосподарських товарів) і нижчими цінами на нафту, з огляду на статус країни як імпортера.

"Ми очікуємо, що економіка відновиться до 3,5 % у 2021 році відповідно до нашого середньострокового прогнозу зростання для України. Однак є суттєві ризики для наших прогнозів, зокрема невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавірусу", – зазначає агентство.

Воно уточнює, що наступною датою перегляду суверенного рейтингу України буде 4 вересня 2020 року.

Відповідно до шкали Fitch, рейтинги групи В означають наявність певних кредитних ризиків при обмеженому запасі міцності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram