ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціна на нафту WTI впала до - $37 за барель (оновлено)

CNN назвав нинішній день "найгіршим в історії".

Ціна на нафту WTI впала до - $37 за барель (оновлено)
Фото: best-wallpaper.net

Ціна на нафту марки WTI на момент закінчення торгів - 21:30 - понеділка, 20 квітня, впала до мінус 37 доларів за барель.

CNN назвав цей день "найгіршим в історії".

"Одна з причин, чому нафта була такою волатильною, полягає в тому, що обсяг торгів був дуже слабким у травневому контракті, термін якого добігає у вівторок (завтра, 21 квітня, - ред.). Ця низька ліквідність підготувала ґрунт для незвичного сценарію негативних цін", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що хоча травневий контракт став негативним, червневий контракт торгувався вище від 20 доларів за барель. Світовий орієнтир - нафта Brent - торгується вище від 25 доларів за барель.

"У п'ятницю, 17 квітня, торги на марку WTI завершилися на рівні 18,27 долара за барель, що означає, що за один день вони впали більш ніж на 200%", - наголошує CNN.

Близько години тому повідомлялося, що американська нафта опустилася нижче за 0 доларів - до -1,43 долара США.

"Це історичний мінімум з моменту відкриття NYMEX ф'ючерсів на нафту 1983 року", - передає CNN.

Станом на 20:30 повідомляли, що американська нафта опустилася в ціні до 1,02 долара за барель.

"Це означає приголомшливе одноденне спадання від п'ятничного закриття на рівні $18,27 за барель", - йдеться в повідомленні.

Згодом CNN зазначив, що частково спадання в понеділок, 20 квітня, обумовлене тим, що травневі ф'ючерсні контракти добігають у вівторок, 21 квітня, посилюючи побоювання з приводу нестачі місця для зберігання.

"Червневі контракти не продаються так дешево, вони впали лише на 12,2% - до 21,97 доларів за барель", - наголошено в публікації.

Варто зазначити, що нафта WTI коштувала 10 доларів за барель ще за часів СРСР.

West Texas Intermediate (WTI), або Texas light sweet - марка нафти, яку видобувають в американському штаті Техас. WTI і ще одна основна марка, Brent, є практично одним і тим самим продуктом за складом.

Обвал цін на нафту почався в березні після розвалу угоди ОПЕК та інших виробників нафти, яка обмежувала рівень видобутку. Через півтора місяця їм вдалося узгодити нове обмеження видобутку, воно складе рекордні 9,7 млн барелів на добу.

Але глобальна економічна криза, спричинена пандемією коронавірусу, обвалила попит на нафту, і цього скорочення буде недостатньо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram