ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський: "Чи може людина прожити без води? А навіщо? З МВФ ситуацією така сама"

"Зараз це як кров для організму".

Зеленський: "Чи може людина прожити без води? А навіщо? З МВФ ситуацією така сама"

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна буде домагатися нової кредитної програми Міжнародного валютного фонду і має намір виконати його умови.

Про це він сказав в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна".

"Чи може людина прожити без води тиждень? А навіщо? З МВФ ситуація така сама. А навіщо нам так ризикувати? А навіщо нам довести ситуацію до дефолту? А навіщо нам усі ці випробування? Якщо у нас є така підтримка, вона для нас важлива. Якби були інші часи, якби було спокійно, ми могли б говорити: вигідно нам, не вигідно нам. Зараз це як кров для організму", - сказав він.

Зеленський повідомив, що програма МВФ становитиме мінімум 8 млрд доларів. Це розблокує додаткове фінансування від Світового банку та інших міжнародних донорів.

"Я бачу 10 мільярдів, плюс я розмовляю з лідерами інших країн: ОАЕ, Азербайджану, Канади, Німеччини. У нас буде більше грошей. Всі вони прив'язані тільки до одного. Вони кажуть: буде - ми підтримаємо (десь це гуманітарна допомога, десь пільгові кредитні гроші на підтримку економіки) - залежить від сигналу. Сигнал для них один - меморандум з Міжнародним валютним фондом. Це про довіру до України", - сказав президент.

Нагадаємо, що Україна виконала майже всі умови для нової кредитної програми з МВФ. Залишилося тільки ухвалити в другому читанні і в цілому законопроєкт №2571-д про гарантії неповернення банків колишнім власникам (так званий "антиколомойський" закон).

Депутати, близькі до колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського, спробували ускладнити виконання цієї умови, подавши до законопроєкту близько 16 тисяч правок. Верховна Рада через це змінила регламент.

Ухвалення "антиколомойського" закону очікується на початку травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram