ГоловнаЕкономікаБізнес

ДТЕК Ахметова шантажує владу заради підвищення цін на електроенергію, - Лещенко

"Проблема в тому, що після кожного кроку назустріч ДТЕК Ахметова, той вимагає дедалі нових рішень на свою користь".

ДТЕК Ахметова шантажує владу заради підвищення цін на електроенергію, - Лещенко
Фото: oboz.ua

Компанія ДТЕК Ріната Ахметова 15 квітня оголосила про те, що зупинить свою найбільшу вугледобувну компанію "Павлоградвугілля", вимагаючи підвищення ціни електроенергії мінімум на 20%, інакше у влади будуть проблеми з 30 тисячами шахтарів.

Про це у своєму телеграм-каналі написав екснардеп Сергій Лещенко, передає БізнесЦензор.

"Вони зупинили це підприємство максимально публічно і медійно, створюючи політичний тиск. План "Фортеця 2020", якщо пам'ятаєте аналог з минулого", - пише Лещенко.

За його словами, останнім часом холдинг ДТЕК, перемежовуючи лобізм і шантаж, зміг домогтися вигідних для себе рішень. Спочатку був заборонений імпорт електроенергії з Росії та Білорусі за двосторонніми договорами, потім - будь-який імпорт електроенергії з цих країн. Хоча його частка становила всього 0,2%, наявність зовнішнього ресурсу збивала монопольну ціну Ахметова.

"Проблема в тому, що після кожного кроку назустріч ДТЕК Ахметова, той вимагає дедалі нових рішень на свою користь. А за всім цим спостерігає Коломойський та інші олігархи, які теж формують свої апетити. А в кінці цього "харчового" ланцюжка - купівля палацу короля Леопольда II на мисі Ферра, найдорожчої квартири в Лондоні, шале "Панда" в Куршевелі і вілли письменника Сомерсета Моема", - пише Лещенко.

Нагадаємо, 15 квітня гендиректор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко заявив про виведення в простій мінімум на два тижні найбільшого вугледобувного підприємства "ДТЕК Павлоградвугілля"

з 20 квітня.

Причиною виходу в простій Тимченко назвав "системну кризу в енергетиці", спричинену падінням споживання електроенергії, зростанням "зеленої" енергетики та імпортом електроенергії з РФ і Білорусі.

Нагадаємо, наприкінці березня енергохолдинг "ДТЕК Енерго"оголосив про виведення в простою шахти "ДТЕК Добропіллявугілля", шахти "Білозерська" і збагачувальної фабрики "Жовтнева" у зв'язку з відсутністю попиту на вугілля. Тоді в ДТЕК уточнили, що йдеться про близько 6,5 тис. з 8 тисяч співробітників трьох підприємств.

Водночас останніми тижнями Кабмін і НКРЕКП ввели заборонні мита на енергетичне вугілля з Росії і заборону на імпорт електроенергії з РФ і Білорусі, чого вимагав холдинг Ахметова.

Згідно з даними неаудованої звітності компанії, "ДТЕК Енерго" Ріната Ахметова в 2019 році скоротила чистий прибуток в 1,9 разу (на 2,29 млрд грн), порівняно з 2018 роком - до 2,55 млрд грн.

Водночас прибуток "ДТЕК Павлоградвугілля" в 2019 році становив 6,72 млрд грн, що на 11% вище, ніж в 2018 році.

Холдинг "ДТЕК Енерго" включає бізнес вугільних шахт і вугільних електростанцій і належить Рінату Ахметову, який влітку минулого року купив розкішну віллу у Франції за 200 млн євро.

Восени минулого року "ДТЕК Енерго" оголосив про вимушений простій ТЕС і анонсував можливе звільнення шахтарів на своїх шахтах. ДТЕК контролює близько 90% видобутку всього українського вугілля і близько 75% українських станцій теплової генерації. Наприкінці минулого року компанія ДТЕК ініціювала закриття імпорту електроенергії та вугілля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram