ГоловнаЕкономікаБізнес

Верховний Суд призначив нову дату слухань по вкладах Суркісів у ПриватБанку

Рішення суду буде ключовим для подальших судових процесів.

Верховний Суд призначив нову дату слухань по вкладах Суркісів у ПриватБанку
Фото: Макс Требухов

Велика палата Верховного Суду призначила нову дату розгляду позову сім'ї Суркісів до Національного Банку. Засідання відбудеться через два тижні, 27 квітня.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Суркіси намагаються довести, що вони не є особами, пов'язаними з ексвласниками ПриватБанку, і на цій підставі – скасувати конвертацію їхніх грошей у капітал ПриватБанку за процедурою bail-in.

Усього під bail-in потрапили гроші пов'язаних осіб (не тільки Суркісів) на загальну суму 29,4 млрд гривень.

Справа Суркісів – одна з ключових по ПриватБанку. Від неї залежить відновлення процесу щодо оскарження націоналізації установи.

Нагадаємо, що на етапі роботи тимчасової адміністрації в ПриватБанку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in). Сім'ю Суркісів теж визнали інсайдерами. Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик (дружина Григорія Суркіса) – 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) – 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс (батько братів Суркісів) – 44,8 млн гривень.

У травні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. У листопаді 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення та зобов'язав банк повернути гроші.

При розгляді цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс та Ігор Коломойський – акціонери зокрема телеканалу "1+1", що свідчить про зв'язок Суркіса з ПриватБанком, а тому й родичі Ігоря Суркіса вважаються пов'язаними з ПриватБанком.

Рішення на користь Суркісів означатиме, що всі, хто був визнаний пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити приблизно 29 млрд грн (сума bail-in).

Від цього судового рішення залежить також розгляд націоналізації Приватбанку в Шостому апеляційному адміністративному суді

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram