ГоловнаЕкономікаДержава

Запас міцності української економіки в умовах пандемії не перевищує шести місяців, - Устенко

Драйвером виходу нашої економіки з кризи і серйозним геополітичним козирем в умовах відновлення світової економіки може стати експорт сільгосппродукції, вважає експерт.

Запас міцності української економіки в умовах пандемії не перевищує шести місяців, - Устенко
Олег Устенко
Фото: Макс Левин

Максимальний запас міцності української економіки в умовах пандемії та карантину не перевищує шести місяців, а для деяких підприємств і галузей обчислюється тижнями. Про це під час онлайн-інтерв'ю Інституту Горшеніна заявив радник президента України, економіст, член наглядової ради Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

“Що стосується наших золотовалютних резервів і загальної перспективи, наш запас міцності - це близько 6 місяців. Але це колосальний термін. Це означає, що за час цього терміну ми ризикуємо абсолютно обнулитися, обнулити всі свої резерви. Ми ризикуємо тим, що економіка впаде куди глибше, ніж на 5 відсотків, про які спочатку йшлося в прогнозі на цей рік, і це означає, що вихід з кризи буде вкрай подовженим", - заявив Олег Устенко. "Шість місяців загалом, але для окремих підприємств, для окремих секторів ми можемо говорити про тижні", - додав він.

Водночас він наголосив, що економічні розрахунки не можуть визначати термін карантину: "Навіщо тобі потрібна економіка, якщо у тебе люди вмирають? Тому економіка в цьому випадку - це все-таки предмет компромісу.

Олег Устенко наголосив, що темпи відновлення української економіки будуть сильно залежати від загальносвітових трендів, оскільки українська економіка експортно орієнтована, і половину ВВП вона отримує за рахунок експорту товарів. "Найжахливіше в тому, що наша експортна група - це товари з низьким рівнем доданої вартості: це метали, це хімія, меншою мірою, і це продукція сільського господарства.

Ми вже спостерігаємо фактично колапс цін на металургійному ринку з деяким незначним коригуванням зараз. Але це тільки початок, і я думаю, що процес буде продовжуватися, ціни на метал будуть продовжувати знижуватися. Що здається цілком логічним, коли очікується стиснення світового ринку".

Водночас Олег Устенко сподівається, що сільське господарство допоможе згладити наслідки світової кризи для України: "Не варто очікувати колапсу цін на сільськогосподарську продукцію. І це - те, що дійсно може підштовхнути нашу економіку до виходу з теперішньої кризи".

Причому експорт сільгосппродукції в умовах відновлення після кризи може мати не тільки економічне, а й політичне значення: "Ми виробляємо досить багато (сільськогосподарської продукції) на експорт. Якщо цим правильно користуватися, то це ще й серйозна карта в тій дуже невеликій геополітичній колоді, яка може з'явитися у нас. Економіка такого роду, як продовольча безпека світу і забезпечення харчування для земної кулі, є серйозним козирем".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram