ГоловнаЕкономікаДержава

Майже 17 млн американців звернулися по допомогу з безробіття із початку пандемії

Скорочення ринку праці стало рекордним за весь час статистичних спостережень.

Майже 17 млн американців звернулися по допомогу з безробіття із початку пандемії
Фото: EPA/UPG

З початку пандемії майже 17 млн американців, зокрема 6,6 млн за останній тиждень, звернулися по допомогу з безробіття. Цифри свідчать, що за останні три тижні роботу втратила приблизно кожна десята особа.

Про це пише Associated Press з посиланням на оприлюднені в четвер дані американського Міністерства праці.

Це скорочення ринку праці вже стало рекордним за весь час статистичних спостережень, що ведуться з 1948 року. Очікується, що на початку травня рівень безробіття в США досягне 15 %.

Станом на квітень уже 48 американських штатів закрили другорядні підприємства. Через втрату доходів ресторани, готелі, торгові центри, багато малих бізнесів були змушені звільнити мільйони людей.

У Morgan Stanley підрахували, що в останній тиждень березня роздрібна торгівля непродовольчими товарами в США скоротилася на 97 % якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року. Пасажиропотік в аеропортах упав на 95 %. Доходи готелів обвалилися на 80 %.

За прогнозами інших аналітиків, раптова зупинка значної частини економіки в другому кварталі призведе до скорочення ВВП США на 30 %, попри 2,2 трлн доларів допомоги, які виділив уряд США.

Ці гроші, зокрема, передбачають виплату безробітним 600 доларів у тиждень, що еквівалентно 15 доларам за годину за 40-годинний робочий день. Платити їх будуть до чотирьох місяців.

Це повинно допомогти багатьом працівникам із низькими доходами пережити гостру фазу кризи та навіть підвищити свою купівельну спроможність і підтримати економіку. Претендувати на гроші від уряду тепер можуть також самозайняті особи та фрілансери, зокрема, наприклад, водії Uber і Lyft.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram