ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінекономіки пообіцяло бізнесу допомогу за прикладом "найкращих практик США і ЄС"

Влада очікує спаду економіки і зростання безробіття.

Мінекономіки пообіцяло бізнесу допомогу за прикладом "найкращих практик США і ЄС"
Фото: Сергей Нужненко

Міністерство економіки спрогнозувало, що падіння економіки через коронавірус у 2020 році сягне 4,8%. У зв'язку з кризою держава планує активно допомагати бізнесу.

Про це сказав міністр Ігор Петрашко на брифінгу в середу.

"У цьому році зниження економіки становитиме 4,8% до ВВП, у тому числі - і це ми вже відчуваємо, -  зростає безробіття. Безробіття буде як тимчасове, так і постійне. Ми очікуємо зростання безробіття до 9,4%", - сказав міністр.

У таких умовах, додав Петрашко, влада ставить перед собою три завдання: зберегти кількість робочих місць, підтримати тих, хто втратив роботу, і забезпечити відновлення економіки після епідемії.

Міністр анонсував розширення програм з безробіття та спрощення доступу до них. "Зростає кількість заявок, і ми реагуємо максимально швидко, щоб люди могли отримувати гроші", - сказав міністр.

Наступні кроки пов'язані зі стимулюванням виробництва та бізнесу. "Намагатимемося активно  допомагати бізнесу в цей час, беручи до уваги найкращі практики Сполучених Штатів і Європейського Союзу", - сказав він.

Зокрема, за словами міністра, в переглянутому бюджеті буде збережено підтримку аграріїв, "що також даватиме ефект мультиплікатора - і збереження робочих місць, і створення нових". Також, за його словами, продовжиться фінансування виробничих потужностей високотехнологічних галузей економіки через державне оборонне замовлення.

У середньострокових планах - зміна програми держзакупівель зі зміною принципу локальності, щоб "українські виробники й іноземні підприємства, які виробляють товари на території України, отримали більший доступ до державних замовлень".

Нагадаємо, що економіка України в 2019 році зросла на 3,2%.

Востаннє падіння за підсумками року відбулося в 2014-му і 2015 році через російсько-українську війну і окупацію Криму і великих територій Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram