ГоловнаЕкономікаБізнес

Кожен п'ятий малий бізнес в Україні може закритися через карантин, - опитування

Підприємців турбує невизначеність поточної ситуації.

Кожен п'ятий малий бізнес в Україні може закритися через карантин, - опитування
Фото: Макс Требухов

Кожен п'ятий малий бізнес в Україні може закритися через карантин.

Про це свідчать дані експрес-опитування, яке провела Європейська бізнес асоціація серед представників малого та мікробізнесу - учасників проєкту Unlimit Ukraine.

18% респондентів зізналися, що розглядають варіант закриття власного бізнесу, 78% повідомили про втрату доходу, і тільки 4% похвалилися збільшенням прибутку компанії.

41% бізнесменів заявили, що планують урізання зарплат, а 31% – скорочення співробітників. Не будуть знижувати зарплати і звільняти людей 26 % і 48 % респондентів відповідно. Решта ще не визначилися.

"Найбільше підприємців турбує невизначеність поточної ситуації. В умовах, коли важко передбачити тривалість карантину і зміни в поведінці споживачів, прораховувати будь-які сценарії розвитку свого бізнесу практично неможливо. Зменшення обсягів замовлень, зрив термінів закупівель і поставок, паралізація каналів збуту – ось тільки деякі проблеми, з якими зіткнувся малий бізнес. У той час як доходи в багатьох компаній значно зменшилися, витрати залишилися практично незмінними (оренда, комунальні слуги), а додалися турботи щодо організації дистанційної роботи або організації транспортування співробітників в умовах обмеження пересування", – зазначає ЄБА.

Опитування проводилося з 24 по 30 березня 2020 року серед аудиторії проєкту Unlimit Ukraine. У ньому взяли участь 1811 підприємців – представників малого та середнього бізнесу.

Нагадаємо, минулого тижня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про плани "перезапустити економіку" в травні.

Карантинні обмеження, що вимагають носити маски тощо, швидше за все залишаться, але людям працездатного віку дозволять повернутися на роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram