ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін підвищив прогноз інфляції на 2020 рік до 11,6%

Темпи зростання споживчих цін можуть повернутися до двозначних цифр.

Кабмін підвищив прогноз інфляції на 2020 рік до 11,6%
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет міністрів підвищив прогноз інфляції на 2020 рік до 11,6%, а не до 8,7%, як заявляла пресслужба уряду.

Про це повідомив "Інтерфакс-Україна" з посиланням на постанову № 253 від 29 березня.

Згідно з оновленим макропрогнозом, Кабмін очікує, що рівень безробіття складе 9,4%, середньомісячна заробітна плата працівників (брутто) – 10,7 тис. грн, а номінальна зарплата з урахуванням інфляції знизиться на 4,5% порівняно з торішнім показником.

Нагадаємо, що у 2019 році споживча інфляція сповільнилася до 4,1% (порівняно з 9,8% у 2018 році). Це найнижчий показник за останні шість років. Уперше була досягнута середньострокова інфляційна мета 5% ± 1 п.п., яку Нацбанк задекларував ще у 2015 році.

НБУ пояснював, що основний вплив на стрімке уповільнення інфляції мало зміцнення курсу гривні завдяки профіциту іноземної валюти на ринку. Також важливими чинниками були поліпшення інфляційних очікувань, здешевлення палива і ослаблення тиску пропозиції продуктів харчування й адміністративної складової інфляції. Водночас у 2019 році зберігалася тиск споживчого попиту і швидкого зростання заробітних плат, через це зростання вартості послуг сповільнювалося не так сильно.

До початку пандемії коронавірусної хвороби і глобальної економічної кризи в Нацбанку прогнозували, що споживча інфляція більшу частину 2020 року буде нижчою цільового діапазону 5% ± 1 п.п. У четвертому кварталі вона прискориться і до грудня складе 4,8%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram