ГоловнаЕкономікаДержава

Уманський: секвестр бюджету неминучий

Відновити державні програми можуть після подолання спалаху коронавірусу.

Уманський: секвестр бюджету неминучий
Игорь Уманский во время заседания кабмина 20 марта, 2020
Фото: kmu.gov.ua

Секвестр бюджету, який намагається провести Кабмін для подолання наслідків світової кризи, є необхідним і неминучим заходом. Таку думку висловив ексміністр фінансів Ігор Уманський в інтерв’ю LB.ua.

На його думку, ми не можемо скористатися сценаріями Іспанії, Італії, Франції, Німеччини або інших європейських країн, оскільки "вони багаті, у них накопичено "жирок", якого немає в нас, і в них мандат довіри суспільства, з погляду бюджетно-законодавчих процедур, значно вищий".

Разом із тим, каже Уманський, Мінфін ініціював ряд законопроєктів для подолання кризи.

"Я виписав три законопроєкти, які насправді дуже пов’язані. Тому що бюджетний кодекс, він описує загальні процедури. Закон про стабфонд – тимчасова історія. Закон про зміни до бюджету - бюджетна політика на цей рік, виходячи з тієї законодавчої бази, яка є. Разом, що ми маємо? Зменшення дохідної частини, необхідність створення стабфонду та інструментарію, як він повинен працювати.

Головний – закон про стабфонд. Зараз ніхто не може прорахувати, зрозуміти, що буде завтра, які виклики підуть, як на них реагуювати і скільки коштів на це знадобиться. Сьогодні потрібно додати зарплату медикам, завтра потрібно забезпечити якісь евакуаційні речі, післязавтра – закуповувати обладнання і т.д. Верховна Рада не може кожен раз погоджувати і голосувати такі зміни до бюджету – реагувати слід негайно ", – розповів ексміністр.

Водночас він уточнив, що основні напрямки, куди і як він може витрачатися, виписані досить грубими мазками, оскільки точні розрахунки неможливо дати навіть на тиждень уперед.

"Ми розуміли, що доходи впадуть, об’єктивно, вони вже летять. Зовнішні ринки закриті, внутрішні ринки закриті, кожен замикається у своїй мушлі. І стабфонд потрібен саме як інструмент – щоб, провівши секвестр, створивши ресурс, ми отримали можливість швидко реагувати.… Стабфонд – інструмент, який би дозволяв, наприклад, давати прямі субсидії окремим категоріям населення, які залишилися без засобів до існування. Давати прямі субсидії комунальним підприємствам – щоби міста не залишалися без світла або води. Я ж не знаю, у якому місті і де ця проблема може виникнути, я просто виписую це як напрямок, куди можуть витрачатися гроші", – розповів Уманський.

За його словами, уникнути секвестру бюджету неможливо.

"Багато хто обурювався: як можна зупинити підготовку до Олімпійських ігор? Зачекайте, які Олімпійські ігри? Їх усе одно не буде! А ми з бюджету ще на це гроші будемо витрачати? Хлопці-спортсмени готувалися, усе розумію, але в цьому році, вибачте, без Олімпіади. Фільми збираєтеся знімати? Які фільми? Як ви їх маєте намір знімати в умовах карантину?

У мене підхід дуже простий: я ріжу всі «хотілки», весь цей ДФРР, дороги, будівництво аеропортів, стадіонів. Які аеропорти, якщо в нас авіасполучення зупинено? І так – довелось значно (втричі) збільшити дефіцит бюджету. Але основні ці параметри бюджету загалом були узгоджені, зокрема, з МВФ. Після коронавірусу, знову ж таки, можемо відновити відповідні бюджетні програми, якщо вони будуть доцільні", – вважає ексміністр.

Нагадаємо, 30 березня Верховна Рада не змогла внести зміни до бюджету із триразовим зростанням дефіциту – до 298,4 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram