ГоловнаЕкономікаДержава

Рада та МЕРТ готують антикризовий план із податковими канікулами та впровадженням протекціоністських заходів, - глава комітету

Нардеп розповів про пошуки шляхів подолання економічної кризи в Україні.

Рада та МЕРТ готують антикризовий план із податковими канікулами та впровадженням протекціоністських заходів, - глава комітету
Фото: пресс-служба

Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі розглядає можливість податкових канікул для бізнесу, стимулювання збереження робочих місць і впровадження протекціоністських заходів для захисту вітчизняних виробників для подолання економічної кризи в Україні. Про це заявив голова комітету, народний депутат України (фракція «Слуга народу») Дмитро Наталуха під час онлайн-круглого столу Інституту Горшеніна.

За його словами, план подолання економічної кризи в умовах пандемії буде містити три компоненти: монетарний, фіскальний і компонент економічних стимулів.

"

“Стосовно монетарного компоненту доведеться говорити з Національним банком, тому що якщо ми говоримо про сценарій кількісного пом'якшення або стимулювання кредитування, наприклад, то це (належить до сфери компетенцій) Національного банку. Він - головний актор і вони мають ухвалити рішення, чи робити, наприклад, емісію задля порятунку пенсійного фонду, чи вчиняти будь-які інші дії, які не передбачені поки що навіть Конституцією. Тому що за Конституцією, нагадаю, передбачені тільки дії задля забезпечення стабільності національної валюти”, - заявив депутат.

депутат.

Щодо фіскальної політики, депутати зараз консультуються з експертами і податківцями, зазначив голова економічного комітету Ради: “Очевидно, щоб дати бізнесу відновитись, нам потрібно буде забезпечити якість податкові стимули, прибрати, принаймні на якийсь період, податковий тягар та звільнити їх (бізнес - ред.) від якихось податків: потенційно, (йде мова про податок на) дохід, про ПДФО на робітників, для того щоб дати можливість трошки “накопичити жиру” знову”, - зауважив депутат.

Крім цього, зазначив Дмитро Наталуха, планується впровадження економічних стимулів.

"Йдеться про наступні речі: можуть бути державні закупівлі, державні замовлення на пріоритетні галузі економіки. Давайте відразу визначимося з найбільш пріоритетним завданням цього плану. Як на мене, це - збереження робочих місць і стимулювання створення нових. Це повинно бути червоною лінією будь-якого плану.

А яким чином це зробити? Перше: нам потрібно визначити пріоритетні галузі економіки, в яких найбільше робочих місць, подивитися, з якими товарами імпортної групи вони конкурують всередині на внутрішньому ринку. Цілком можливо, що нам доведеться вдатися до певних протекціоністських заходів для того, щоб простимулювати ці галузі, і на час, можливо, ввести якісь обмежувальні імпортні тарифи.Для того, щоб саме ці галузі і підприємства, де працює більше людей, були простимульовані виробляти якомога більше товарів, і потім споживати на внутрішньому ринку за рахунок державного замовлення", - заявив глава комітету.

"Друге - це максимальні податкові канікули. Третє - це зовнішня торгівля. Нам потрібно переосмислити наші обмеження з експорту, які накладені на українську сторону, певні квоти, визначені тарифи з боку інших держав. Питання в тому, що нам потрібно простимулювати за рахунок експортно-кредитного агентства, інших інструментів, експортерів, які можуть в подальшому постачати (свою продукцію) за кордон. Наприклад, законом 3275 передбачений нульовий акциз на закупівлю спирту. Ми хочемо протягом одного місяця забезпечити сировиною спирт для виробництва антисептиків і таким чином зняти дефіцит. Але якщо у нас зніметься дефіцит всередині країни, то по всьому світу цей дефіцит залишається ...", - вважає Наталуха.

За словами депутата, готується ініціатива про створення потужного think tanks, "мозкового центру", до якого залучать різних фахівців з різних областей і економістів, для того щоб розробити цю стратегію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram