ГоловнаЕкономікаДержава

ФДМ оголосив про припинення великої приватизації

Криза не дозволить продати ОПЗ й інші великі активи.

ФДМ оголосив про припинення великої приватизації
Дмитрий Сенниченко, глава ФГИ
Фото: Макс Левин

Фонд державного майна оголосив про припинення великої приватизації через світову кризу.

"В умовах світової економічної турбулентності, викликаної епідемією COVID-19, приймаємо такі рішення: утриматися від виставлення на приватизаційні аукціони об'єктів великої приватизації та державних підприємств до стабілізації ситуації на фінансових ринках", - сказано в заяві фонду.

У цей період підприємства будуть готуватися до продажу, заплановані аудити і розробка маркетингових матеріалів.

"Політичний курс на приватизацію і залучення інвестицій в економіку України залишається незмінним: нестратегічні об'єкти і надлишкове майно повинні бути передані на чесних і конкурентних аукціонах компетентним інвесторам", - написав у фейсбуці глава ФДМ Дмитро Сенниченко.

Проведення аукціонів малої приватизації на електронних майданчиках продовжиться.

"Тисячі невеликих об'єктів малої приватизації: лазні, гаражі, занедбані будиночки, непрацюючі об'єкти, незавершене будівництво - це об'єкти для інвестицій малого і середнього бізнесу, об'єкти для інвестування заощаджень. Як показує досвід попередніх кризових ситуацій, зокрема глобальної світової кризи 2008 і спаду економічної активності в Україні в 2014 році, українці, малий і середній бізнес охоче інвестують в об'єкти нерухомості. Мовою економічної теорії - приватизація це перетворення непродуктивних активів на продуктивні", - заявив Сенниченко.

Нагадаємо, що влада України вже кілька років говорить про проведення великої приватизації, але так її і не почала.

У вересні 2019 року президент Володимир Зеленський доручив відновити продаж держпідприємств. Перші конкурси з продажу великих державних підприємств повинні були відбутися до 1 квітня 2020 року.

Першими в черзі на приватизацію повинні були стати Одеський припортовий завод, Об'єднана гірничо-хімічна компанія, "Електроважмаш", "Президент-готель" і шахта "Краснолиманська". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram