ГоловнаЕкономікаДержава

В УКАБ розповіли, наскільки зросли ціни на продукти з початку карантину

"Український клуб аграрного бізнесу" пов'язує зростання цін зі зниженням курсу гривні до долара.

В УКАБ розповіли, наскільки зросли ціни на продукти з початку карантину
Фото: maximonline

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" заявляє, що ціни на продукти з початку карантину зросли через падіння курсу гривні до долара, наприклад, вартість цибулі збільшилася удвічі до 23,25 гривні/кг.

Про це "Українські Новини" повідомив аналітик УКАБ Андрій Мартиненко.

"За останні два тижні (з 12 березня) найбільших змін щодо ціни зазнали овочі, зокрема ті, що входять у "борщовий набір", - сказав він.

Так, на 26 березня капуста подорожчала на 86% - до 8,46 гривні/кг, морква - на 48% до 8,1 гривні/кг, буряк - на 47% до 8,45 гривні/кг, картопля - на 39% до 16,8 гривні/кг.

Також зросли ціни на гречану крупу на 50% - до 55,61 гривні за 800 г, і цукор - на 9% - до 14,48 гривні/кг.

За словами Мартиненка, тенденція зростання ціни спостерігається і з м'ясом: свинина подорожчала на 6% - до 164,42 гривні/кг, куряча тушка - на 2% - до 59,26 гривні/шт. Окрім того, фіксується збільшення вартості олії на 5% - до 36,1 гривні за 850 мл, і масла вершкового - на 2% - до 43,59 гривні за 200 г.

Аналітик вважає, що зростання цін в основному пов'язане з падінням курсу гривні до долара, а не через сам карантин.

"Звичайно, є і ті, хто намагається заробити на надмірному попиті на продукти харчування, який виник унаслідок запровадження карантину. Для стабілізації цієї ситуації Антимонопольний комітет уже вживає відповідних заходів реагування", - прокоментував Мартиненко.

Крім того, на його думку, на стабілізацію цін на продукти харчування позитивно вплине прийняте 25 березня урядом рішення, згідно з яким без обмежень дозволяється продаж продуктів харчування.

Нагадаємо, в АТБ - найбільшій мережі супермаркетів України - зростання цін на продукти пояснили підвищенням закупівельних цін постачальника. Свої дії ті нібито пояснюють значним зростанням витрат виробництва, пов'язаних з карантинними заходами.

26 березня київське обласне територіальне відділення АМКУ порушило справу проти гуртових постачальників продуктів харчування і найбільших мереж продовольчих магазинів столиці.

Раніше також повідомляли, що Мінекономіки моніторить наявність товарів першої необхідності в магазинах.

Національний банк 26 березня знову почав продавати валюту для утримання курсу гривні і продав на міжбанківському валютному ринку в четвер 11 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram