ГоловнаЕкономікаДержава

На час карантину НБУ ввів систему антикризових заходів

Антикризові заходи вводяться за п'ятьма напрямками.

На час карантину НБУ ввів систему антикризових заходів
Фото: flick НБУ

На період карантину Національний банк України ввів пакет антикризових заходів через коронавірус. Про це заявив голова НБУ Яків Смолій на брифінгу, передає "РБК-Україна". 

Заходи запроваджують за п'ятьма напрямами.

1. Кредити. "Ми ввели особливий пільговий період обслуговування кредитів на час карантину", - сказав він.

2. Депозити. "Ми заборонили банкам вводити будь-які обмеження за депозитами, термін яких закінчився. Тобто, якщо у вас закінчився депозит, ви можете робити з ним усе що завгодно", - повідомив Смолій, додавши, що ніяких обмежень щодо зняття немає.

Він зазначив, що за останні 10 днів майже немає відтоку депозитів

3. Робота банківської системи. "Ми ввели нові програми підтримки банків, програми рефінансування і програми довгострокової ліквідності", - сказав він.

4. Валюта. "Це, напевно, найактуальніше питання. Ми присутні на валютному ринку, щодня виходимо з інтервенціями, щоб згладити коливання. В останні дні були проблеми з готівкою, але ми забезпечили підкріплення кас банків євро", - додав голова НБУ.

5. Платежі. "Ми будемо стимулювати українців якомога більше переходити на безготівкові платежі", - заявив Смолій.

Нагадаємо, НБУ також веде переговори з МВФ щодо отримання фінансування в рамках невідкладної фінансової допомоги, яку Фонд передбачив для допомоги країнам з низьким рівнем доходів і економіками, які страждають від коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram