ГоловнаЕкономікаФінанси

Герус: спецмита принесуть ДТЕК декілька мільярдів гривень на рік

"Рішення Кабміну навряд чи призведе до подорожчання електроенергії, але точно не здешевить її до європейського рівня".

Герус: спецмита принесуть ДТЕК декілька мільярдів гривень на рік
Андрей Герус
Фото: facebook.com/andriy.gerus

Кабінет Міністрів 18 березня прийняв рішення про введення спеціальних мит на імпорт вугілля і електроенергії з Росії. Депутат Верховної Ради від партії "Слуга народу", голова енергетичного комітету Андрій Герус виклав плюси, мінуси та можливі наслідки такого рішення.

Про це він написав у фейсбуці.

Герус зазначив, що імпорт електроенергії з РФ відсутній (обмежений) з 1 березня, а попередні три місяці цей імпорт становив 0,2% від нашого споживання. Він упевнений, що такий імпорт фізичного впливу на енергосистему не мав.

"фізичний вплив мають "зелені", які цієї весни вироблятимуть більш ніж 10%, спочатку будуть вичавлювати з роботи вугільні ТЕС, а потім і блоки АЕС. Можна ще 100 сюжетів показати на ТРК "Україна", але все одно 10% стохастичної дорогої генерації "зелених" більше впливає на енергосистему, ніж 0,2% імпорту, що впускають диспетчери "Укренерго" тільки в потрібні нам години (пікові)", - зазначив Герус.

На його думку, рішення Кабміну навряд чи призведе до подорожчання електроенергії, але точно не здешевить її до європейського рівня, "а там зараз удвічі дешевше, ніж у нас".

Нардеп підкреслив, що максимально зацікавлені в дешевій електроенергії вугільні шахти, "тому що вона становить близько 40% собівартості вугілля". Тобто дорога електроенергія "робитиме шахти ще більш збитковими".

"Вугілля марки Г і вугілля марки Т (тощак) йде під одним УКТЗЕД. Отже, також накладається мито на тощак, який в Україні не видобувають. Це означає, що його доведеться імпортувати з ПАР, що збільшить собівартість Дарницької ТЕЦ (лівий берег Києва), Чернігівської ТЕЦ, Сумської ТЕЦ тощо. Отже, це означає, що відбудеться підвищення тарифу на тепло і гарячу воду у відповідних містах", - прогнозує Герус.

За його інформацією, на марці Т працюють кілька блоків Зміївської ТЕС ПАТ "Центренерго" (78% у власності держави). "Вони зупиняться, їх вироблення перейде до інших учасників ринку, а точніше - до ДТЕК", - зазначає депутат.

Черкаська ТЕЦ, яка працює на марці Г, раніше імпортувала вугілля тільки з однієї причини - "ДТЕК, який контролює 90% видобутку вугілля, виставляв ціну, яка була значно вищою за імпортну альтернативу".

"Для розуміння: ціна вугілля в Роттердамі зараз близько 1100 грн. ДТЕК ж своє вугілля продає на "Центренерго" за ціною 2000 грн за тонну. Я раніше дивувався, чому ДТЕК не домовиться про ціну з Черкаською ТЕЦ, а тепер зрозумів - зараз Черкаську ТЕЦ примусово заганяють у ДТЕК купувати за "немонопольною ціною".

Примітно, що на коксівне вугілля, що видобувається і на українських шахтах, ніяких мит на імпорт з РФ не введено. Великим імпортером коксівного вугілля є "Метінвест", який також належить Ахметову", - пише Герус.

"Отже, програють від такого рішення Черкаська ТЕЦ, Дарницька ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ, Сумська ТЕЦ і жителі відповідних міст. Також програє державне ПАТ "Центренерго". Оскільки деякі блоки Зміївської ТЕС не можуть працювати на марці Г, а можуть тільки підмішувати марку Г до марки Т, то просто зупиняться, отже, і державні шахти частково втратять свій збут (марки Г). Виграє від цього рішення ДТЕК - збільшить частку ринку і збільшить вплив на ціну. Додаткова вигода - декілька мільярдів гривень на рік", - зазначив нардеп.

"Загалом, звичайно, підтримую патріотичні почуття нового уряду, але хочу відзначити їх вибірковість. На наступний Кабмін готую лист про мито 65% на імпорт картоплі з Російської Федерації. Імпорт картоплі з РФ б'є всі рекорди: за червень-грудень 2019 року склав 231 тис. тонн, що в 506 разів більше, ніж у сезоні 2018/19 років і в 2800 разів більше, ніж за такий самий період 2017/18 років. Наприкінці минулого року імпорт з РФ становив до 50% картоплі, що продається в супермаркетах (а не 0,2%). Спочатку українських селян треба захищати, а потім бізнес олігархів. Упевнений, тут з урядом ми однодумці", - додав Герус.

Він також навів таблицю з ціною на електроенергію у нас і в сусідніх європейських країнах.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів вирішив з 1 квітня 2020 року ввести спеціальне мито в розмірі 65% на вугілля і енергетичне вугілля з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram