ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ: банки під час карантину продовжать роботу у звичайному режимі

Регулятор пообіцяв підтримати банки в разі необхідності.

НБУ: банки під час карантину продовжать роботу у звичайному режимі
Фото: dt.ua

Національний банк оголосив, що банки під час карантину (17 березня - 3 квітня) продовжать роботу у звичайному режимі, а обслуговування клієнтів і поповнення банкоматів забезпечать за будь-яких умов.

Регулятор не вводить обмежень на зняття депозитів, обмін валюти чи видачу кредитів, повідомила пресслужба НБУ.

У той самий час НБУ просить громадян якнайменше ходити у відділення банків, користуватися послугами дистанційного банкінгу і постаратися не користуватися готівкою. Із цією метою регулятор закликав банки знизити тарифи на дистанційні та безготівкові послуги.

За даними НБУ, банківська система на сьогодні доволі стійка і має значний запас ліквідності - обсяг коррахунків і залишків за депозитними сертифікатами становить понад 210 млрд гривень.

За потреби НБУ підтримає ліквідність банків через стандартні інструменти рефінансування.

Буде відстрочено впровадження буферів капіталу, в тому числі буфера консервації капіталу і буфера системної важливості. У той самий час банки повинні виконувати мінімальні вимоги достатності основного та регулятивного капіталу.

На період надзвичайних заходів НБУ скасує виїзні перевірки і відстрочить стрес-тестування банків.

Додатково за потреби Національний банк готовий знизити норму обов'язкового резервування залучених коштів в іноземній валюті; тимчасово знизити мінімальний рівень LCR; оголосити позачергові тендери з підтримки ліквідності; розширити критерії прийнятності застави за кредитами екстреної підтримки ліквідності.

Також банкам пропонують тимчасово утриматися від розподілу прибутку за виплату дивідендів мінімум до липня 2020 року, щоб установи мали додатковий запас міцності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram