ГоловнаЕкономікаФінанси

Верховний Суд пішов на перерву для підготовки рішення з приводу вкладів Суркісів у ПриватБанку

Дата наступного засідання залежить від епідситуації.

Верховний Суд пішов на перерву для підготовки рішення з приводу вкладів Суркісів у ПриватБанку
Фото: Макс Требухов

Велика палата Верховного Суду оголосила про перерву на невизначений термін у розгляді касаційної скарги НБУ, Кабміну і ПриватБанку за позовом сім'ї Суркісів.

Про це повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

Засідання в понеділок, під час якого суд завершив вивчення матеріалів справи, тривало понад дев'ять з половиною годин.

"Суд оголосить дату наступного засідання окремим документом і з урахуванням епідеміологічної ситуації", - повідомив юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв журналістів.

Нагадаємо, що на етапі роботи тимчасової адміністрації в ПриватБанку було проведено процедуру конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in). Сім'ю Суркісів теж визнали інсайдерами. Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик (дружина Григорія Суркіса) - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс (донька Ігоря Суркіса) - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс (батько братів Суркісів) - 44,8 млн гривень.

У травні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. У листопаді 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення і зобов'язав банк повернути гроші.

Під час розгляду цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс і Ігор Коломойський - акціонери в т.ч. телеканалу "1+1", що свідчить про зв'язок Суркіса з ПриватБанком, а тому і родичі Ігоря Суркіса вважаються пов'язаними з ПриватБанком особами.

Рішення на користь Суркісів означатиме, що всі, кого було визнано пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Від цього судового рішення залежить також розгляд націоналізації ПриватБанку в Шостому апеляційному адміністративному суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram