ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС

Облік газу в цій операції здійснювався, як згідно з транзитною угодою з Газпромом.

Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС
Фото: utg.ua

Україна вперше здійснила транзит газу між країнами Євросоюзу. Про це сказано у фейсбуці оператора ГТС.

«Оператор ГТС України протранзитував перші обсяги газу між двома європейськими країнами. Відомий німецький енергетичний трейдер замовив транспортування природного газу через Україну за маршрутом Угорщина - Словаччина», - сказано в повідомленні.

Зазначають, що облік газу в цій операції здійснювався, як і згідно з транзитною угодою з Газпромом - в енергетичних одиницях.

«Після підписання нової транзитної транспортної угоди з Газпромом і нових міжоператорських угод з операторами ГТС суміжних європейських країн ми активно впроваджуємо нові транспортні послуги для українських і зарубіжних замовників», - зазначив оператор ГТС.

Нова послуга транзиту на короткі відстані дозволяє транспортувати газ між європейським країнами (Польща, Словаччина, Угорщина і в майбутньому Румунія) через територію України.

Початок надання цієї послуги дозволить активізувати торгівлю газом між країнами Східної Європи і дозволить додатково завантажити потужності української ГТС, які після будівництва "Північного потоку-1" вже не використовуються в повному обсязі.

Нагадаємо, 30 грудня Україна і РФ уклали новий транзитний договір на 2020-2024 роки. За умовами контракту мінімальний обсяг прокачування складе 65 млрд кубометрів у 2020 році і по 40 млрд кубометрів у 2021-2024 роках. Крім того, підкреслювалося, що вперше в історії України "Газпром" уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати".

У лютому міністр енергетики США Ден Бруєтт заявляв, що РФ не зможе самостійно завершити будівництво газопроводу "Північний потік-2" після того, як його перервали через американські санкції. Він також спростував інформацію, що американські санкції спричинять лише коротку затримку будівництва. За його словами, "це буде дуже довга затримка, бо Росія не має цієї технології".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram