ГоловнаЕкономікаФінанси

У Нацбанку заявили, що Україна краще готова до кризи, ніж у 2008 році

Сологуб заявив про необхідність "парасольки" у вигляді МВФ.

У Нацбанку заявили, що Україна краще готова до кризи, ніж у 2008 році
Фото: Макс Требухов

Україна краще готова до нової глобальної кризи, ніж у 2008 році.

Таку думку на брифінгу в четвер висловив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

"Хотів би підкреслити одну важливу річ. Усі намагаються згадати, що було в 2008 році, в 2014 році. Зараз ситуація зовсім інша. В економіці України немає таких дисбалансів, які були тоді, коли економіка була перегріта. Ми увійшли в кризу 2008 року, наприклад, з інфляцією 22% і дефіцитом поточного рахунку майже 10%. Зараз у нас дефіцит 2% і інфляція 2%. Крім того, у нас немає таких проблем у банківській системі. У нас немає таких проблем в енергетичному секторі, як були в 2014 році. Країна набагато адекватніше готова до кризи", - сказав він.

При цьому Сологуб додав, що для нормального проходження кризи для України дуже важлива співпраця з Міжнародним валютним фондом.

"Це як парасолька, яка дозволить країні отримати доступ до офіційного фінансування, поліпшити настрої іноземних інвесторів і дозволить пом'якшити ефект від цієї кризи", - сказав він.

Сологуб сказав: криза, що насувається, майже напевно знизить темпи економічного зростання, але ще занадто рано говорити, як сильно.

Нагадаємо, в понеділок, 9 березня, на ринку нафти стався найбільший обвал цін з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці. Слідом за цим обвалилися світові біржі.

Крім того, світова економіка уповільнюється через поширення коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram