ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін не підтримує підвищення податку на доходи - це зажене зарплати в "тінь"

"Коли бюджет прийнято, не можна приймати законопроєкти, які цей бюджет руйнують".

Мінфін не підтримує підвищення податку на доходи - це зажене зарплати в "тінь"
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів не підтримує підвищення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з великими зарплатами і скасування військового податку. Про це повідомила голова міністерства Оксана Маркарова в інтерв'ю FinClub.

Так Маркарова прокоментувала внесення в Раду законопроєктів про скасування військового збору і підвищення ПДФО для великих зарплат.

"Коли бюджет прийнято, не можна приймати законопроєкти, які цей бюджет руйнують. Ми таке вже бачили 2019 року, коли після прийняття бюджету була надана пільга для ввезення обладнання для альтернативної енергетики. Це завершилося недоотриманням близько 9 млрд грн. Тому скасування військового податку не підтримуємо. Але і підвищення ПДФО також не підтримуємо, тому що це не призведе до збільшення надходжень, а навпаки, коли бізнес зорієнтується, призведе до тінізації зарплат", - підкреслила Маркарова.

Вона зазначила, що уряд має намір стимулювати офіційне працевлаштування і збільшувати кількість робочих місць, а такі ініціативи позначаться негативно. За її словами, це питання вже обговорювалося і з податково-фінансовим комітетом, і з бюджетним комітетом. У більшості випадків депутати підтримують позицію Мінфіну.

"Верховна Рада - законодавчий орган. Так, він продукує різні ідеї. У депутатів, тим паче - профільного комітету, напевно, є своя думка, як це повинно відбуватися. Старт нашої спільної роботи, з діагностики в тому числі, узгодить наше ставлення до цих законопроєктів. Просто їх обговорення буде більш тривалим. До того ж Верховна Рада "зайшла в землю", ми бачимо, що це тривалий процес", - додала міністерка.

Йдеться про два законопроєкти, подані в жовтні нардепом від "Слуги народу" Олександром Дубінським, про скасування військового збору. Крім того, в січні він зареєстрував проєкт, який передбачає введення шкали оподаткування доходів фізосіб, коли розміри ставки будуть залежати від розміру зарплати. Відповідно, що більша зарплата, то більший податок.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада внесла масштабні зміни в податкове законодавство: ухвалила законопроєкти №1209-1 і №1210 - про вдосконалення адміністрування податків і усунення окремих неузгодженостей у податковому законодавстві.

Введення нових стандартів сприятиме вдосконаленню процедури адміністрування податків і зборів, посилить контроль за їх сплатою, а також підвищить імідж України в міжнародних відносинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram