ГоловнаЕкономікаДержава

СБУ: "Укроборонпром" у кілька разів переплачував за російські комплектуючі

Компанії концерну використовували "фірми-прокладки".

СБУ: "Укроборонпром" у кілька разів переплачував за російські комплектуючі
Фото: Інформатор

Підприємства концерну "Укроборонпром" в 2015-2019 роках через іноземні "фірми-прокладки" закуповували продукцію військового призначення у Росії, вартість якої була завищена в 2-3 рази. Про це пише Liga.net з посиланням на матеріали досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ.

Слідчі СБУ в рамках досудового розслідування кримінальної справи від 2 вересня 2019 (№ 42019000000001937) звернулися до суду Шевченківського району Києва з клопотанням про тимчасовий доступ до документів Шевченківської районної держадміністрації в місті Києві.

У рішенні суду йдеться, що спецекспортери укладали імпортні контракти на поставку комплектуючих для українських оборонпідприємств з компаніями ОАЕ, Чехії, Британії, Кіпру та інших країн. Однак фактично в Україну поставлялася продукція військового і подвійного призначення, яка була виготовлена на російських підприємствах, тобто за так званою схемою обходу прямих поставок. Вартість цих постачань була завищена в декілька разів.

За даними СБУ, дочірнє підприємство "Укрспецекспорту" - "Спецтехноекспорт" - з лютого 2018 по червень 2019 перерахувало за агентським договором на рахунки чеської компанії Kalipsum Plus SRO $ 4,1 млн.

"За 2015-2019 роки низка невстановлених осіб організувала злочинні механізми розкрадання коштів "Укроборонпрому", використавши "фірми-прокладки" під купівлі-продажу комплектуючих і запчастин компаніями концерну", - йдеться в судовому рішенні.

Однією з цих компаній є чеська Slige S.R.O, що зареєстрована в червні 2019. Вона спеціалізується на поставках медичного обладнання та устаткування для енергетичних установок.

За 2017-2018 роки держпідприємство "Зовнішекономсервіс" перерахувало на її банківський рахунок $5 млн за завищеними на 40% цінами за закупівлю комплектування для артилерійських катерів.

"Для надання законного вигляду угодам з компанією Slige SRO керівництво "Зовнішекономсервіс" використовувало надуману аргументацію неможливості закупівлі комплектування безпосередньо у виробника без 100% передоплати, а також неможливість постачальника поставити комплектування у встановлені терміни, тобто за шість місяців", - повідомляється також в рішенні суду .

На думку слідства, аналогічним способом Slige S.R.O. використовували для привласнення коштів державного підприємства. Продукцію держпідприємства продавали Slige S.R.O. за заниженими цінами, при цьому закуповували у неї за завищеними цінами комплектування, необхідні українському підприємству.

Нагадаємо, в лютому команда журналістських розслідувань Bihus.info розкрила схему масштабних розкрадань в оборонному комплексі, до якої причетні посадові особи, наближені до п'ятого Президента Петра Порошенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram