ГоловнаЕкономікаДержава

Милованов розповів про вплив епідемії в Китаї на економіку України

"Може подорожчати імпорт, що загалом добре для економіки".

Милованов розповів про вплив епідемії в Китаї на економіку України
Фото: Макс Требухов

Міністр економіки Тимофій Милованов вважає, що епідемія коронавірусу в Китаї матиме помірний вплив на економіку України.

Про це він сказав на брифінгу в середу.

Міністр повідомив, що, за різними оцінками, епідемія може уповільнити зростання ВВП Китаю на 0,5-0,8 процентні пункти порівняно з 2019 роком, а світової економіки - 0,1-0,3 п.п.

"Можуть бути більш негативні сценарії, якщо вірус почне швидко поширюватися в інших країнах. Не 5, не 10, не 20, а десятки тисяч людей. Тоді це сильно вплине на подорожі, туризм. Але туризм у нас займає невеликий відсоток, тому для нас вплив буде несуттєвим", - сказав Тимофій Милованов.

За його словами, головним каналом впливу на економіку України буде зовнішня торгівля. Епідемія коронавірусу може змінити її обсяги і структуру.

"Ми експортуємо товари в Китай, наш експорт становить 45% [від ВВП], з них 7,2% від загального обсягу товарів - це питома вага українського експорту в Китай. Це 2,8% [від ВВП]. З цих 7% третина - це руди і концентрати заліза. Решта - це кукурудза, соняшникова олія. У кукурудзі й олії може бути навіть підвищення [поставок]. Що може бути з рудою? Може попит у Китаї зменшитися, статися ефект заміщення - якщо Китай не буде виробляти метал, то метал вироблятимуть інші країни, включно з нами", - сказав міністр.

"Щодо імпорту: Китай постачає споживчі товари, які ми зможемо замістити або місцевими, або європейськими. Те саме стосується китайських комплектуючих і устаткування. Питома вага імпорту товарів з Китаю за 2019-й рік становила 15% від загального імпорту. Найголовнішими були діоди і транзистори, телефонні апарати та їх частини, машини автоматичної обробки інформації, тобто електроніка. Все це можна замінити з інших країн Азії або Європи", - зазначив він.

"Ми не очікуємо значних проблем для наших ланцюжків створюваної додаткової вартості. Радше може подорожчати імпорт, що в цілому добре для економіки, особливо для вітчизняного виробника", - підсумував Милованов.

Нагадаємо, в результаті епідемії в Китаї заразилися понад 78 тисяч осіб, померли - близько 2700 осіб. В останні тижні кількість заражених і померлих там скорочується. У вівторок у Китаї зареєстрували 52 смерті - це найнижчий показник за останні три тижні.

Водночас відбулося різке збільшення випадків захворювання за межами Китаю, зокрема в Ірані, Південній Кореї та Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram