ГоловнаЕкономікаБізнес

Коболєв: низькі ціни на газ у Європі збережуться ще два-три роки

"Світовий ринок LNG перенасичений".

Коболєв: низькі ціни на газ у Європі збережуться ще два-три роки
Фото: Макс Левин

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв вважає, що в Європі у найближчі два-три роки будуть зберігатися низькі ціни на газ.

Про це він сказав під час Українського енергетичного форуму в Києві, пише УНІАН.

Зниження цін пов'язане з надлишком пропозиції зрідженого природного газу (LNG) на ринку.

"Завдяки LNG європейський ринок газу сильно змінився торік. Ми в «Нафтогазі» очікуємо, що ці зміни будуть стійкими протягом найближчих двох-трьох років", - сказав Коболєв.

"Світовий ринок LNG перенасичений. Улітку виробляються великі обсяги, які ніде зберігати. Є обмежені сховища в Європі, споживачі в Азії не можуть їх зберігати, оскільки не мають таких сховищ, а споживання спадає. Відповідно, весь цей газ іде на європейський ринок, де створюється надлишок пропозиції і ціна провалюється до дуже низького рівня. Ця тенденція збережеться протягом кількох наступних років", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, що до європейських котирувань прив'язана ціна на газ для України. Завдяки цьому вартість газу для населення в лютому знизилася майже до 4-річного мінімуму.

Затверджений порядок буде чинним до травня, коли Україна повинна повністю лібералізувати ринок і ціни для домогосподарств зрівняються з цінами для промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram