ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський доручив провести аудит на шахтах і прибрати "смотрящих"

"Звітувати публічно і передати результат правоохоронним органам".

Зеленський доручив провести аудит на шахтах і прибрати "смотрящих"
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський доручив Міністерству енергетики та захисту навколишнього середовища провести аудит вугільної галузі.

Про це він сказав на нараді працівників вугільної промисловості.

За його словами, головною стратегічною проблемою галузі є 15-річне безперервне реформування, яке призвело до багатомільярдних збитків для держави. "За цей час дотації держави склали майже 75 млрд гривень. Питання не тільки в тому, що за ці гроші можна було створити нові виробництва, нові робочі місця. Питання ще й у тому, що за ці 15 років борги держави перед підприємствами зросли до 28 мільярдів. Дивна формула", - сказала президент.

Він заявив, що "прекрасно розуміє", хто її бенефіціар. "Термін "смотрящі за шахтами" повинен зникнути разом з самими "смотрящими"", - наказав Зеленський.

За його словами, масштабна корупція стала однією з причин занепаду вугільної галузі. "Лавочка повинна бути закрита", - підкреслив Зеленський.

"Я доручаю пану Оржелю провести повний фінансовий і кадровий аудит вугільних підприємств. Відзвітувати публічно і передати результат правоохоронним органам", - сказав він.

Президент також запропонував уряду створити координаційний центр з питань трансформації вугільної галузі на чолі з віцепрем'єром Денисом Шмигалем, який раніше працював у ДТЕК Ріната Ахметова.

Нагадаємо, що на цій нараді Зеленський також наказав за два місяці розібратися з боргами із зарплати перед шахтарями і пригрозив позбавити зарплати членів Кабміну, якщо це завдання буде провалено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram